Epurare masivă la Ministerul Apărării din Ucraina. Preşedintele Zelenski a concediat întregul cabinet

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (Captură YouTube)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a concediat luni întregul cabinet de apărare, înainte de o călătorie la Adunarea Generală a ONU şi la Washington, unde se aşteaptă ca el să caute mai mult sprijin pentru lupta ţării de a expulza forţele de ocupaţie ruseşti.

Miniştrii adjuncţi ai apărării Hanna Maliar, Volodimir Havrilov, Rostislav Zamlinski, Denis Şarapov, Andrii Şevcenko şi Vitalii Deineha au fost demişi în mod oficial în cadrul unei reuniuni a cabinetului de miniştri, potrivit biroului de presă al cabinetului.

Secretarul de stat pentru Ministerul Apărării, Kostiantin Vaşcenko, a fost, de asemenea, concediat.

Nu a fost furnizat niciun motiv pentru această decizie, dar agenţia de ştiri ucraineană Pravda a relatat că o sursă din cadrul Ministerului Apărării a declarat că "o evaluare completă este în curs de desfăşurare", potrivit UPI.

Aparent, concedierile sunt punctul culminant al unei epurări care a început în urmă cu două săptămâni, odată cu demiterea ministrului Apărării Oleksii Reznikov, la 6 septembrie, după o serie de acuzaţii de corupţie legate de contracte de achiziţie de echipamente şi bunuri.

Reznikov a respins cu fermitate acuzaţiile de corupţie în timpul celor 22 de luni în care a ocupat funcţia de vârf în domeniul apărării.

Miniştrii săi adjuncţi au demisionat din proprie iniţiativă la cererea noului ministru al Apărării Rustem Umierov şi în conformitate cu legislaţia ucraineană care prevede că, în cazul în care un ministru este demis, prim-adjunctul ministrului şi miniştrii adjuncţi sunt demişi de către cabinetul de miniştri.

Zelenski va purta discuţii cu liderii mondiali în marja reuniunii ONU, care a început luni, înainte de a se deplasa joi la Washington pentru o întâlnire neconfirmată cu legislatorii de la Capitol Hill.

Vizita a fost programată pentru a coincide cu un efort al administraţiei preşedintelui Joe Biden de a convinge Congresul să sprijine asistenţa suplimentară pentru Ucraina în valoare de 24 de miliarde de dolari, potrivit Washington Post.

Epurarea de la Kiev a avut loc în timp ce Zelenski încearcă să cureţe Ministerul Apărării în urma unei anchete de corupţie, deşi Reznikov nu a fost implicat personal în anchetă.

Reznikov a fost lăudat pentru rolul său central în coordonarea transporturilor de echipamente şi materiale militare către Ucraina, dar legislatorii ucraineni au aprobat demisia sa cu o marjă largă într-un vot pe 4 septembrie, la o zi după ce a demisionat.

În august, acuzaţiile de corupţie în recrutarea militară l-au determinat pe Zelenski să anunţe că oficialii responsabili de recrutare vor fi înlocuiţi cu veterani de război răniţi.

Cu toate acestea, la o reuniune ulterioară de evaluare a rezultatului unei anchete privind acuzaţiile de corupţie, Consiliul pentru Securitate Naţională şi Apărare a decis că ofiţerii de luptă vor trebui să fie verificaţi de către SBU, serviciul de informaţii al Ucrainei, înainte de a fi numiţi în posturi în cadrul comisiilor militare.