Epurările masive din armata rusă. Şoigu, în vizorul Kremlinului
În Rusia, are loc o epurare a actualilor şi foştilor generali din cadrul Ministerului Apărării, o mişcare care pare să vizeze echipa lui Serghei Şoigu, considerat de Kremlin responsabil pentru desfăşurarea şi consecinţele războiului din Ucraina, potrivit unei analize publicate de Robert Lansing Institute.
Sursa citată notează că, dacă anterior, preşedintele Vladimir Putin a închis ochii la corupţia din minister, încrezător că armata era pregătită pentru luptă, după începerea războiului în februarie 2022 şi nevoia de a apela la asistenţă din partea Iranului şi Coreei de Nord, Kremlinul a reevaluat această toleranţă.
Deşi Şoigu a fost numit şef al Consiliului de Securitate al Rusiei, influenţa sa politică a scăzut semnificativ. În schimb, Nikolai Patruşev, fost secretar al Consiliului de Securitate, şi-a consolidat influenţa, în ciuda redistribuirii sale ca asistent al preşedintelui. Patruşev, care îl consideră pe Şoigu responsabil pentru situaţia actuală din Rusia, a iniţiat o campanie de eliminare a echipei acestuia.
Sub conducerea lui Şoigu, un sistem corupt permitea generalilor şi firmelor „prietene” să câştige licitaţii pentru furnizarea de echipamente, inclusiv militare, multe dintre acestea fiind inutile sau inexistente. Patruşev este la curent cu aceste abuzuri, iar arestările recente din minister sunt văzute ca începutul unei epurări care ar putea culmina cu arestarea lui Şoigu. Sunt aşteptate şi demisii sau arestări în cadrul Statului Major General.
Lupta împotriva corupţiei în armată pare legată de dorinţa Kremlinului de a evita repetarea prăbuşirii Uniunii Sovietice, care a fost stimulată de libertatea de exprimare, un buget militar umflat şi militarizarea excesivă. Putin este hotărât să împiedice o creştere semnificativă a cheltuielilor militare, chiar şi în contextul războiului continuu cu Ucraina.
În prezent, sistemul de corupţie centralizat, construit de Şoigu, este în curs de dezmembrare. Acest sistem, care ocolea reprezentanţii Serviciului Federal de Securitate (FSB) şi grupările mai vechi din Ministerul Apărării formate sub fostul ministru Anatoly Serdyukov, se află acum sub presiune. Numirea lui Andrei Belousov în funcţia de ministru al Apărării a fost menită să rupă monopolul lui Şoigu asupra fondurilor ministerului. Interesele lui Belousov, ale FSB şi ale Comitetului de Investigaţii al Rusiei converg în această epurare a ministerului.
Facţiunea lui Belousov se consolidează prin arestarea susţinătorilor lui Şoigu. De exemplu, Anna Ţivileva, soţia ministrului rus al energiei, Serghei Ţivilev, a fost numită adjunct al lui Belousov. Serghei Ţivilev este partenerul lui Gennadîi Timcenko, un prieten apropiat al lui Putin şi membru-cheie al aşa-numitului „politburo Putin”.
Spre deosebire de Şoigu, Belousov pare dispus să distribuie câştigurile din corupţie dincolo de cercul său imediat de influenţă. Aceasta sugerează că cheltuielile legate de corupţie ale Ministerului Apărării ar putea creşte, pe măsură ce numărul beneficiarilor se extinde. Este puţin probabil ca eradicarea corupţiei din rândul forţele armate ale Rusiei să fie realizată cu succes. În consecinţă, ne aşteptăm la formarea unei noi reţele de corupţie sub conducerea lui Belousov, care poate reduce temporar fluxurile de corupţie, dar doar într-o mică măsură.