Erdogan către Poroşenko: Turcia nu va recunoaşte Crimeea ca teritoriu rusesc

Într-un context în care relaţia Turciei cu SUA este tot mai tensionată şi în timp ce relaţia cu Rusia a revenit în mare parte la normal, Erdogan a oferit asigurări Kievului că ţara sa nu va recunoaşte peninsula ucraineană Crimeea ca teritoriu rusesc.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a asigurat pe omologul său ucrainean Petro Poroşenko de faptul că Ankara va continua să recunoască peninsula Crimeea, ce a fost anexată ilegal de Rusia în 2014, ca teritoriu ucrainean.

Serviciul de presă al preşedintelui ucrainean a precizat sâmbătă că Erdogan i-a declarat lui Poroşenko prin telefon că Turcia nu şi-a schimbat “poziţia hotărâtă cu privire la sprijinul său pentru independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei între graniţele sale recunoscute pe plan internaţional”.

Erdogan a adăugat că Ankara nu va recunoaşte “ocuparea Crimeei” şi că va continua să îi susţină pe “tătarii crimeeni în orice manieră posibilă”.

Conversaţia dintre cei doi preşedinţi a avut loc la mai puţin de două săptămâni de la vizita efectuată de Erdogan în Rusia, care a dus la ameliorarea relaţiilor cu Kremlinul după câteva luni de tensiuni provocate de doborârea în noiembrie 2015 a unui bombardier rusesc de către aviaţia turcă la graniţa turco-siriană.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre cooperarea bilaterală în sectorul energetic şi despre recentele atacuri teroriste cu bombe din estul Turciei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe