Erdogan către Trump: este “inacceptabilă” înarmarea kurzilor din Siria

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a criticat propunerea făcută de SUA de înarmare a luptătorilor kurzi din Siria. Comentariile au avut loc în timpul unei scurte conferinţe de presă la Casa Albă.
Preşedintele american Donald Trump (dr) se întâlneşte cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan în Biroul Oval al Casei Albe, Washington, D.C., 16 mai 2017.
Preşedintele american Donald Trump (dr) se întâlneşte cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan în Biroul Oval al Casei Albe, Washington, D.C., 16 mai 2017. (Olivier Douliery/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit pentru prima dată personal cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Washington, pe fondul unor întrebări legate de întâlnirea de săptămâna trecută dintre Trump şi anumiţi oficiali ruşi.

Luând cuvântul la o conferinţă de presă la Casa Albă, cei doi şefi de stat au apreciat parteneriatul durabil dintre ţările lor şi au urmărit să liniştească temerile generate de tensiunile recente care au umbrit relaţiile din cauza mai multor chestiuni cheie.

Tensiunile s-au amplificat din nou după ce Washingtonul a anunţat că intenţionează să înarmeze luptătorii kurzi din Siria care fac parte din Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), un grup pe care SUA l-a susţinut în lupta împotriva Statului Islamic dar pe care Turcia îl consideră grup terorist.

În discursul său la Casa Albă, Erdogan a criticat această propunere şi a insistat că înarmarea YPG în Siria este cotrară acordurilor internaţionale.

“Este absolut inacceptabil ca YPG-PYD să fie consideraţi parteneri în regiune şi acest lucru este împotriva unui acord global la care am ajuns”, a declarat Erdogan.

Trump nu a discutat în mod direct despre acesastă problemă, în schimb, a reconfirmat angajamentul Washingtonului de a lupta alături de Ankara împotriva grupului jihadist Statul Islamic şi împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care este interzis în Turcia şi considerat grup terorist.

Convorbirile dintre cei doi lideri, care s-au întâlnit şi după evenimentul oficial din Biroul Oval al Casei Albe, ar fi putut include şi situaţia lui Fethullah Gulen, un predicator islamic care locuieşte în prezent în SUA. Ankara doreşte cu ardoare ca americanii să-l extrădeze pe acesta, deoarece Erdogan consideră că ar fi avut un rol în orchestrarea loviturii de stat eşuate din Turcia în iulie 2016.

Întâlnirea dintre cei doi preşedinţi a avut loc la scurt timp după ce consilierul pentru securitate naţională al lui Trump, H.R. McMaster, a susţinut o conferinţă de presă în care a declarat că informaţiile potenţial secrete la care s-a referit Trump în timpul convorbirilor cu oficialii ruşi de săptămâna trecută au fost "în întregime adecvate".