Erdogan demite oficiali ai Băncii Centrale, lira alunecă în continuare

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Lira turcească a atins un minim record după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a ordonat o nouă rundă de concedieri la banca centrală turcă, transmite publicaţia Financial Times.

Într-un decret publicat noaptea târziu, la câteva ore după ce s-a întâlnit cu Sahap Kavcioglu, guvernatorul băncii, Erdogan a înlăturat doi viceguvernatori.

Unul dintre cei doi, Ugur Namik Kucuk, a fost singurul membru al Comitetului de Politică Monetară al băncii care a îndrăznit să se opună reducerii ratei dobânzii de luna trecută, au declarat două surse familiare cu evoluţia. Măsura a şocat investitorii, generând accelerarea exodului de capital din Turcia.

Kucuk s-a opus, de asemenea, politicii controversate de vânzare a rezervelor valutare ale băncii pentru a susţine lira. Politica a început la începutul anului 2019 şi a continuat până la sfârşitul anului trecut.

Despre cel de-al doilea viceguvernator demis, Semih Tumen, se spunea că ar putea să-i succeadă lui Kavcioglu.

Erdogan, care se află la conducerea Turciei de aproape douăzeci de ani, şi-a înteţit controlul asupra băncii centrale în ultimii ani prin demiteri succesive.

Erdogan, care se opune ratelor ridicate ale dobânzilor, a intrat în conflict cu mai mulţi guvernatori încercând să obţină creştere economică cu orice preţ ca parte a agendei sale populiste.

Abdullah Yavas, membru al Comitetului de Politică Monetară, criticat în presa turcă controlată de Erdogan pentru că locuia în SUA, a fost, de asemenea, demis, miercuri seara.

Ca urmare, lira Turciei, a scăzut cu 1%, la 9,19 lire pentru un dolar. Moneda a suferit căderi de câţiva ani, pierzând 59% din valoare faţă de dolar de la începutul anului 2018, în contextul intervenţiilor tot mai brutale ale lui Erdogan în politica monetară.

Mulţi investitori străini şi-au retras deja banii din Turcia pe fondul lipsei de predictibilitate generate de intervenţiile preşedintelui. Investitorii străini deţineau doar 6 miliarde de dolari în obligaţiuni guvernamentale la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2021, potrivit datelor băncii centrale, comparativ cu 61,5 miliarde de dolari în aceeaşi perioadă din 2013.