Erdogan: Loviturile ruseşti în Siria reprezintă o “eroare gravă”

În contextul amplificării acţiunilor militare ale Moscovei în Siria, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că atacurile aeriene ruseşti în ţara arabă reprezintă o greşeală care va împinge Rusia spre singurătate în regiune.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că loviturile aeriene ruseşti din Siria reprezintă o “eroare gravă” care este inacceptabilă pentru Ankara, a raportat duminică ziarul Hürriyet Daily News.

Rusia a anunţat că îşi va intensifica loviturile aeriene, amplificând astfel intervenţia militară în Siria pe care Moscova a lansat-o la mijlocul săptămânii trecute cu scopul – conform declaraţiilor oficiale ale Kremlinului – de a slăbi grupul jihadist Statul Islamic.

Totuşi, puterile occidentale susţin că aceste lovituri aeriene urmăresc de fapt să îl susţină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi, astfel, să slăbească toate grupurile rebele care luptă împotriva preşedintelui acestuia.

“Rusia comite în acest moment o eroare gravă. Acesta ar putea fi un semn al unui pas care va împinge Rusia spre singurătate în regiune”, a declarat Erdogan la o conferinţă de presă, conform Hürriyet.

Turcia susţine luptătorii sirieni de opoziţie în bătăliile împotriva Statului Islamic şi a guvernului sirian, iar Ankara a declarat că Statul Islamic nu poate fi învins fără o strategie cuprinzătoare, care implică printre altele şi înlăturarea lui Assad.

Comentariile lui Erdogan sunt similare cu cele ale premierului britanic David Cameron, care a numit anterior acţiunea militară a Rusiei în Siria drept o “greşeală teribilă”.

Assad, încercând să justifice prezenţa militară a Moscovei în Siria, a avertizat că succesul intervenţiei militare ruseşti în ţara sa este vital pentru întregul Orient Mijlociu.

Duminică, avioanele ruseşti au atacat ţinte din jurul oraşului Talbiseh din vestul Siriei, au informat localnicii şi o organizaţie ce monitorizează războiul civil din Siria, transmite Reuters.

"Până acum au fost şapte sau şase raiduri asupra oraşului", a declarat Abdul Ghafar al Dweik, un fost angajat guvernamental, în prezent voluntar în cadrul echipelor de salvare. Acesta a mai precizat că raidurile au fost efectuate de avioane ruseşti. "Apar din senin... Cu avioanele siriene am fi primit un avertisment, dar acum dintr-odată le vedem deasupra noastră", a afirmat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe