Erdogan promite că îi va trimite acasă pe potenţialii terorişti neozeelandezi în “sicrie”

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că teroriştii care îi vizează pe musulmanii turci vor fi trimişi înapoi “în sicrie”, după ce a fost menţionat, alături de alte personalităţi, în manifestul teroristului din Noua Zeelandă, potrivit Express.co.uk.

Vinerea trecută, un bărbat înarmat a lansat un atac sângeros asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch, ucigând 50 de persoane şi rănind câteva zeci. Suspectul Brenton Tarrant a publicat un manifest pe Internet, cerând uciderea primarului londonez Sadiq Khan, a cancelarului german Angela Merkel şi a preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Documentul, numit “Marea înlocuire”, aparent a detaliat cum Tarrant ar fi fost influenţat de criminalul în masă norvegian de extremă dreapta Anders Breivik, care a ucis 77 de persoane în 2011.

Însă luni, în timpul unei comemorări a soldaţilor otomani ucişi în 1915 în campania de la Gallipoli împotriva forţelor britanice, australiene şi neozeelandeze, Erdogan a avertizat neozeelandezii că va trimite acasă, în “sicrie”, orice potenţiali terorişti dacă aceştia încearcă să organizeze atacuri împotriva musulmanilor în Turcia.

Folosind atacul terorist din Christchurch ca dovadă a sentimentului global anti-musulman şi a unei ameninţări mai ample la adresa Turciei, Erdogan a declarat publicului din Cannakkale: “Am fost aici de mii de ani şi vom rămâne aici până la apocalipsă, cu voia Domnului”.

“Ei ne testează de la 16.500 km distanţă, din Noua Zeelandă, cu mesaje trimise de acolo. Acest lucru nu este un act individual, ci este organizat”, a adăugat liderul turc.

Făcând referire la numele precedent al Istanbulului sub guvernarea creştină, înainte ca oraşul să fi fost cucerit de fostul Imperiu Otoman, Erdogan a afirmat: “Nu vor transforma Instanbul în Constantinopol. Bunicii voştri au venit aici... şi s-au întors în sicrie. Să nu aveţi niciun dubiu că vă vom trimite înapoi ca pe bunicii voştri”.

La câteva ore după atacul din Noua Zeelandă, în timpul unor mitinguri electorale din Turcia, preşedintele Erdogan a prezentat susţinătorilor săi imagini video cu tragedia respectivă, acest lucru fiind condamnat de atunci de Christchurch pentru potenţiala periclitare a siguranţei şi vieţii neozeelandezilor care călătoresc în străinătate. Teroristul Brenton Tarrant a folosit Facebook Live pentru a transmite în direct primele 17 minute ale atacului asupra moscheei Al Noor din oraşul neozeelandez Christchurch, care a avut loc vineri în jurul orei locale 1:40 p.m., prima dintre cele două moschei atacate în aceeaşi zi.

Ministrul neozeelandez de Externe, Winston Peters, i-a precizat omologului său turc, după o întâlnire a Cabinetului ţării, că utilizarea de către Erdogan a imaginilor video în campania electorală este un lucru greşit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe