Erdogan se supără pe Facebook după ce familia sa este insultată

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Preşedintele Turciei a promis să controleze presa în urma presupuselor insulte adresate fiicei sale şi ginerelui său, când au anunţat naşterea celui de-al patrulea copil pe Twitter.

Adresându-se liderilor din ţară ai partidului său într-o convorbire miercuri, Recep Tayyip Erdogan a ameninţat că până la sfârşitul anului va introduce o nouă legislaţie cu privire la reglementarea strictă a social media pe care a numit-o „imorală”.

"Înţelegeţi de ce suntem împotriva social media, cum ar fi YouTube, Twitter şi Netflix? Pentru a eradica o asemenea imoralitate", a spus Erdogan membrilor Partidului pentru Justiţie şi Dezvoltare (AKP), care-l susţine.

Preşedintele autoritar al Turciei a spus că guvernul său este hotărât să introducă o legislaţie care să oblige companiile de social media să stabilească o prezenţă legală în Turcia.

Cerinţa implică faptul că ar putea fi responsabile financiar şi obligate să răspundă la deciziile instanţei turce.

Ministrul Finanţelor, Berat Albayrak, care este căsătorit cu fiica lui Erdogan, Esra, a anunţat marţi naşterea celui de-al patrulea copil, Hamza Salih, pe Twitter.

Anunţul a fost urmat de mesaje insultătoare care puneau sub semnul întrebării paternitatea.

Erdogan a spus că au fost demarate investigaţii împotriva celor care i-au „atacat” familia prin „abuzarea unui nou-născut”.

„Vom continua să alungăm aceşti laşi care atacă o familie şi valorile pe care ei cred că le reprezintă prin intermediul unui bebeluş”, a spus Erdogan.

Liderul turc a învinovăţit companiile globale de social media cu sediul central în ţări occidentale pentru că au „închis ochii” împotriva încălcării valorilor morale în Turcia.

"Am avut atacuri similare în trecut. Lipsa de monitorizare a acestor platforme are un rol în creşterea acestui tip de comportament imoral", a spus el.

"Aceste platforme nu se potrivesc acestei ţări. Ne dorim ca aceste platforme să fie interzise, luate sub control."

Erdogan s-a confruntat săptămâna trecută cu o serie de „neplăceri” pe YouTube în timp ce se adresa tinerilor înaintea examenelor.

Autorităţile turce au impus anterior blocări temporare pe Twitter şi alte reţele de socializare în timpul crizelor, de exemplu, în urma unui atac aerian efectuat în provincia siriană Idlib care a ucis zeci de soldaţi turci în luna februarie a acestui an.

Deşi comentariile lui Erdogan au apărut la câteva zile după insultele raportate pe social media, guvernul său a luat în considerare de mai mult timp modificări care să-i permită să controleze giganţii social media precum Twitter, Facebook şi YouTube obligându-i să elimine conţinut, sau să se confrunte cu amenzi masive şi acces restricţionat.