Erdogan: Sinucigaşul cu bombă de la nunta din Gaziantep a fost un copil

Preşedintele turc Erdogan a declarat că autorul atacului cu bombă de la o nuntă în sud-estul Turciei a fost un copil de aproximativ 12 ani. Peste 50 de persoane au fost ucise în explozie.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Captură Foto)

Liderul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat duminică că autorul exploziei ce a avut loc în oraşul Gaziantep a fost un atacator cu vârsta cuprinsă între 12 şi 14 ani.

Adresându-se la televiziunea naţională, el a învinuit grupul jihadist Statul Islamic, care controlează teritorii întinse în vecina Siria, pentru măcelul de sâmbătă.

“Dovezile iniţiale sugerează că a fost un atac comis de Daesh”, a susţinut Erdogan, folosind un acronim alternativ pentru Statul Islamic.

Nimeni nu şi-a asumat răspunderea pentru explozia care a avut loc sâmbătă seara în timp ce invitaţii la o nuntă kurdă au ieşit pe stradă pentru a petrece. Cel puţin 50 de persoane au fost ucise şi 94 au fost rănite, a declarat Erdogan. Aproximativ 70 dintre răniţi au fost duşi la spital, iar 17 se află în stare critică.

În Gaziantep, biroul procurorului şef a declarat că au descoperit la locul exploziei o vestă distrusă folosită în mod tipic de sinucigaşii cu bombă. Autorităţile turce au izolat zona şi au cerut mass mediei să nu publice informaţii despre atac decât după finalizarea investigaţiei.

Atacuri în Turcia

Turcia a fost zguduită de un val de atacuri cu bombe în ultimul an, unele fiind revendicate de militanţi asociaţi cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), în timp ce pentru altele a fost învinuit grupul Statul Islamic.

În luna iunie, presupuşi militanţi Daesh au atacat principalul aeroport din Istanbul cu arme şi bombe, ucigând 44 de persoane. Grupul militant pierde teritoriu în faţa forţelor susţinute de SUA şi conduse de kurzi, inclusiv oraşul sirian Minbij în apropierea graniţei cu Turcia.

În cursul săptămânii trecute, mai multe atacuri în sud-estul kurd al Turciei s-au soldat cu 12 morţi, majoritatea poliţişti sau soldaţi.

Atacul de sâmbătă din Gaziantep are loc în condiţiile în care Turcia îşi revine de pe urma unei tentative de lovituri de stat ce a avut loc în 15-16 iulie. Guvernul turc l-a învinuit pe clericul musulman Fethullah Gulen, care locuieşte în autoexil în SUA, de orchestrarea puciului eşuat. Clericul a negat orice implicare în evenimente.

Duminică dimineaţa, Erdogan a declarat că nu există nicio diferenţă între Statul Islamic, rebelii kurzi şi mişcarea lui Gulen, etichetându-i pe toţi drept grupuri teroriste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe