Erdogan, supărat pe premierul Greciei: Nu mai există pentru mine. Nu voi accepta niciodată să mă întâlnesc cu el

Recep Erdogan
Recep Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images)

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat, luni, că premierul grec Kiriakos Miţotakis “nu mai există” pentru el, acuzându-l pe liderul elen că a încercat să blocheze vânzarea de avioane de luptă F-16 către Turcia în timpul unei vizite în Statele Unite.

“Am fost de acord să nu includem ţările terţe în disputa noastră cu el. În ciuda acestui fapt, săptămâna trecută, el a efectuat o vizită în SUA şi a vorbit în Congres şi i-a avertizat să nu ne dea avioane F-16. El nu mai există pentru mine. Nu voi accepta niciodată să mă întâlnesc cu el. Ne vom continua drumul cu politicieni onorabili”, a precizat Erdogan, citat de Euractiv, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după şedinţa săptămânală a cabinetului său.

În octombrie, Turcia a adresat o cerere Statelor Unite pentru a cumpăra 40 de avioane de luptă F-16 produse de Lockheed Martin şi aproape 80 de kituri de modernizare pentru avioanele sale de război existente.

Turcia şi Grecia, ambele aliaţi în cadrul NATO, au fost în dezacord cu privire la o serie de probleme, cum ar fi graniţele maritime, întinderea platformei continentale, spaţiul aerian şi Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

În timpul vizitei sale de săptămâna trecută în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu preşedintele american Joe Biden şi cu înalt oficiali americani, Miţotakis a susţinut că Grecia va demara procedurile pentru achiziţionarea de avioane de luptă americane F-35 până în 2030.

În 2019, Washingtonul a eliminat Ankara dintr-un program comun de producţie de F-35 după ce Turcia a cumpărat şi a primit sisteme ruseşti de apărare antirachetă S-400.

Avionul de luptă stealth F-35 este cel mai avansat avion din arsenalul american.

După acest eşec, Turcia a decis să cumpere în schimb avioane de luptă F-16.

În urma declaraţiilor lui Erdogan, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Giannis Oikonomou, a afirmat că Miţotakis apără drepturile Greciei şi dreptul internaţional şi că politica externă a Greciei se bazează şi pe alianţele sale.

“Nu vom întra într-o contrazicere cu conducerea Turciei. Politica noastră este o politică de principii”, a adăugat Oikonomou.

Remarcile lui Erdogan au venit pe fondul obiecţiilor Turciei cu privire la aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, acuzându-le că adăpostesc persoane legate de gruparea PKK şi adepţi ai unui cleric pe care Turcia îl acuză că a orchestrat o tentativă de lovitură de stat în 2016.

Totodată, Erdogan a precizat, luni, că Ankara va lansa în curând noi operaţiuni militare de-a lungul frontierelor sale sudice pentru a crea zone sigure de 30 de kilometri pentru a combate ameninţările teroriste din aceste regiuni.

Liderul turc a mai declarat că operaţiunile vor fi lansate de îndată ce forţele militare, de informaţii şi de securitate îşi vor finaliza pregătirile.

Operaţiunea va viza probabil nordul Siriei, unde Turcia a lansat mai multe operaţiuni militare începând din 2016 pentru a submina Unităţile de Apărare a Poporului Kurd (YPG), o ramură siriană înarmată a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).