Erupţia unui vulcan indonezian forţează evacuări şi închiderea aeroporturilor [Video]

Vulcanul Ruang din Indonezia a erupt aruncând coloane de lavă incandescentă şi determinând autorităţile să evacueze locuitorii din zonă
Vulcanul Ruang din Indonezia a erupt aruncând coloane de lavă incandescentă şi determinând autorităţile să evacueze locuitorii din zonă (Youtube - screenshot)

Indonezia a închis un aeroport regional şi a evacuat sute de persoane din apropierea vulcanului Ruang, după ce acesta a aruncat câteva zile coloane de lavă, roci şi cenuşă, au anunţat joi autorităţile, declarând cea mai mare alertă privind situaţia, relatează Reuters.

Erupţia spectaculoasă de miercuri a vulcanului aflat de pe o insulă îndepărtată din provincia Sulawesi de Nord a aruncat până la trei kilometri spre cer o coloană de lavă, roci incandescente şi cenuşă.

Fulgere purpurii brăzdau cerul deasupra vulcanului în erupţie, au arătat videoclipurile de pe reţelele de socializare.

"Fugim, băieţi. Fugim pentru că cenuşa se apropie", a spus un martor care a filmat erupţia în timp ce încerca să se evacueze.

Peste 800 de persoane au fost evacuate din zonă, iar autorităţile au extins şi mai mult zona de evacuare după ce agenţia de vulcanologie a ridicat nivelul de alertă.

"Posibilitatea unei noi erupţii e încă ridicată, aşa că trebuie să rămânem în alertă", a declarat joi un oficial al agenţiei, Heruningtyas Desi Purnamasari, acuzând o escaladare rapidă a activităţii vulcanice.

Agenţia a primit, de asemenea, rapoarte potrivit cărora căderile de pietre şi cenuşa au avariat case şi au forţat evacuarea unui spital din apropiere, a precizat oficialul.

Autorităţile din domeniul transporturilor au închis aeroportul din capitala provinciei, Manado, pentru a se proteja împotriva căderii de cenuşă rezultată în urma erupţiei.

Compania aeriană low-cost Air Asia a anulat zborurile din nouă aeroporturi din estul Malaeziei şi Brunei după ce autorităţile aviatice au avertizat asupra unei ameninţări la adresa siguranţei.

Oficialii au izolat o zonă de şase kilometri în jurul vulcanului şi evacuează mai mulţi locuitori, unii de pe insula vecină Tagulandang, a declarat Abdul Muhari, purtător de cuvânt al Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor.

Aproximativ 1.500 dintre cei aflaţi în zonele cu risc crescut trebuiau să fie evacuaţi imediat, a adăugat el, în timp ce alte aproape 12.000 de persoane ar putea să fie afectate.

Oficialii au semnalat, de asemenea, riscul unui tsunami dacă părţi ale muntelui se vor prăbuşi în ocean. Circa 400 de persoane au fost ucise în urma unui tsunami declanşat de o erupţie anterioară a vulcanului, în 1871.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe