Escaladări. Hezbollah lansează prima lovitură aeriană din istorie pe teritoriul israelian

Membrii organizaţiei Hezbollah sărbătoresc Ashura în sudul Beirutului (Anwar Amro/AFP/Getty Images)
Redacţia
18.05.2024

Hezbollah a lansat vineri primul atac aerian libanez din istorie asupra unei ţinte israeliene, folosind pentru această operaţiune o dronă nemaiîntâlnită până acum.

„În sprijinul poporului palestinian din Fâşia Gaza şi în sprijinul rezistenţei lor curajoase şi onorabile, Rezistenţa Islamică a atacat joi, la ora 13:38, situl Metulla, garnizoana aferenta şi vehiculele cu o dronă ofensivă înarmată cu două rachete S5”, a declarat Hezbollah într-un comunicat remis joi după-amiază, marcând a şasea din cele 13 operaţiuni din acea zi.

„Când a ajuns la punctul desemnat, a tras cu rachete asupra unui vehicul şi asupra elementelor din jurul său, ucigând şi rănind. După aceea, şi-a continuat asaltul asupra ţintei sale desemnate şi a lovit-o cu precizie", se arată în declaraţie.

Hezbollah a publicat imagini cu atacul dronelor sale asupra Metulla. Se vede cum două rachete sunt trase din fiecare parte a dronei, care apoi coboară spre ţinta finală şi explodează.

Trei soldaţi israelieni ar fi fost răniţi - dintre care unul grav - în atacul cu dronă. Concomitent cu asaltul brutal al Israelului asupra Rafah şi cu atacurile neîncetate în întreaga Fâşie Gaza, Hezbollah şi-a intensificat operaţiunile în ultimele zile.

Deşi în ultimele luni a recurs din ce în ce mai des la utilizarea dronelor de atac în operaţiunile sale, aceasta este prima dată când o dronă echipată cu rachete a fost folosită pentru a ataca ţinte de la înălţime - nu numai de la începutul acestui război, ci şi pentru prima dată în istoria Libanului.

Postul de ştiri ebraic Channel 13 a remarcat săptămâna aceasta că atacurile Hezbollah au devenit mai îndrăzneţe şi mai sofisticate şi se soldează cu mai multe victime israeliene.

Ca răspuns la atacurile aeriene israeliene asupra estului Libanului cu o zi înainte, Hezbollah a anunţat, de asemenea, joi, un atac cu drone asupra Elbit Systems, compania internaţională de tehnologie militară cu sediul în Israel. De asemenea, a vizat fabrica David Cohen din Tel Hai, la nord de aşezarea Kiryat Shmona.

Una dintre numeroasele operaţiuni desfăşurate miercuri de Hezbollah a vizat aerostatul israelian Sky Dew de la baza Ilania, la vest de Tiberias. Armata israeliană a confirmat că a fost lovită o instalaţie „sensibilă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor