Escrocherii comuniste. Rusia şi China comercializează cupru nou fabricat, deghizat în fier vechi, pentru a evita taxele şi sancţiunile

Cupru
Cupru (CNBC)

Russian Copper Company (RCC) şi firmele chineze au evitat taxele şi au eludat impactul sancţiunilor occidentale prin comercializarea de sârmă de cupru nouă deghizată în fier vechi, au declarat pentru Reuters trei surse familiare cu această chestiune.

Sursa a afirmat că barele de sârmă de cupru au fost măcinate în regiunea îndepărtată Xinjiang Uyghur de un intermediar pentru a fi greu de distins de deşeuri, permiţând atât exportatorilor, cât şi importatorilor să profite de diferenţele dintre tarifele aplicate deşeurilor de fier vechi şi metalelor noi.

Tariful de export al Rusiei pentru tijele de sârmă de cupru a fost de 7% în decembrie, mai mic decât taxa de 10% aplicată deşeurilor. Importurile de tije de sârmă de cupru în China sunt taxate cu 4%, iar pentru importurile de deşeuri ruseşti nu există taxă.

Vânzările de metal nou deghizat în fier vechi, care au început în decembrie, se reflectă printr-o discrepanţă între datele chineze şi cele ruseşti.

Datele vamale chineze au arătat că China a cumpărat semnificativ mai multe deşeuri de cupru din Rusia începând din decembrie, în timp ce cifrele ruseşti obţinute de sursa citată de la un furnizor de date comerciale au arătat că totalul deşeurilor exportate către cel mai mare partener comercial al ţării a fost neglijabil.

Ca răspuns la o solicitare a Reuters privind discrepanţa, vama rusă a declarat: "Serviciul vamal federal nu furnizează temporar date privind comerţul exterior". Acesta a încetat să mai publice date comerciale în aprilie 2022, la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina. De atunci, piaţa s-a bazat pe furnizorii comerciali.

Întrebat despre comerţul cu tije de cupru către firmele chineze, RCC, care face obiectul sancţiunilor occidentale, a declarat că livrează produse doar companiilor ruseşti, şi nu a făcut alte comentarii.

Vama chineză din Xinjiang, care se învecinează cu Rusia, nu a răspuns la o solicitare trimisă prin e-mail şi nici la un apel telefonic.

China a devenit o destinaţie majoră pentru companiile ruseşti care doresc să îşi exporte produsele după ce Statele Unite au impus sancţiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina în februarie 2022.

Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus sancţiuni companiilor chineze pentru susţinerea efortului de război al Rusiei în Ucraina.

Tocarea tijei de sârmă de cupru nou-produsă este o modalitate eficientă de a disimula un material nou care arată foarte diferit de fierul vechi.

Noile tije lungi şi subţiri din cupru de înaltă puritate, utilizate în principal pentru fabricarea cablurilor de alimentare, sunt de obicei înfăşurate pentru a fi mai uşor de transportat.

Deşeurile de cupru în schimb sunt un amestec de fire, tuburi şi ţevi care au fost deja utilizate. Acestea sunt tăiate în bucăţi de mărimea unui bob sau sunt înfăşurate şi presate, ca nişte pachete de tăiţei, pentru a fi transportate.

Distrugerea a scăpat neobservată, deoarece China a restricţionat accesul în regiunea Xinjiang ca răspuns la condamnarea internaţională a represiunii uigurilor, au declarat sursele.

În afară de stimulentul financiar de a evita taxele, metalul mărunţit este mai greu de identificat şi de urmărit - ceea ce face mai uşoară vânzarea către producătorii chinezi.

Teoretic, nu există niciun obstacol juridic care să împiedice China să cumpere metal de la firmele ruseşti în contextul sancţiunilor occidentale, dar producătorii ar putea fi în continuare atenţi să nu piardă afacerile de export în favoarea cumpărătorilor care încearcă să evite furnizarea de fonduri către Rusia.

Sancţiunile pot însemna, de asemenea, dificultăţi în ceea ce priveşte procesarea plăţilor şi împrumutul de bani. Sursele au declarat că unele companii chineze au înfiinţat noi echipe pentru a se ocupa de afacerile legate de Rusia.

Tija de cupru

În luna decembrie a anului trecut, potrivit unui furnizor de date comerciale, companiile chineze au făcut în total cinci achiziţii de produse etichetate drept "tije de cupru" de la uzina RCC din regiunea Urali. Achiziţiile efectuate de o entitate cu sediul în Emiratele Arabe Unite, denumită Modern Commodity Trading DMCC, au generat venituri de aproximativ 65 de milioane de dolari, potrivit furnizorului de date comerciale.

Firma cu sediul în Emiratele Arabe Unite nu a putut fi contactată pentru comentarii.

Rusia nu a fost niciodată un vânzător important de deşeuri de cupru către China. Cu toate acestea, începând cu luna decembrie a anului trecut, importurile chineze de deşeuri de cupru din Rusia au crescut semnificativ, potrivit datelor vamale.

Cea mai mare parte, 97% sau 6.434 de tone metrice, a venit prin graniţa Alashankou din Xinjiang în decembrie.

Datele ruseşti au arătat o neconcordanţă, indicând că ţara a vândut doar 73 de tone de deşeuri de cupru către China în aceeaşi lună.

În 2021 şi 2022, o medie de 95,3 tone şi respectiv de 125 tone de deşeuri de cupru ruseşti au fost vândute în China în fiecare lună.

Volumele au crescut brusc în ultimele luni, importurile lunare ajungând la 11.599 de tone în februarie 2024.

Datele vamale privind importurile chinezeşti de sârmă laminată din cupru nu sunt disponibile în mod public.

"Aceste deşeuri din Rusia sunt de facto tije de cupru, dar nu sunt declarate ca tije. Nu pot dezvălui mai multe detalii", a declarat o sursă din industria chineză de producţie care a cerut să rămână anonimă. Sursa a adăugat că materialul ar putea fi consumat direct de fabricanţii de cupru din provinciile Jiangsu şi Zhejiang.

În timp ce datele ruseşti au arătat exporturi minime de deşeuri, în decembrie a avut loc o creştere bruscă a exporturilor de sârmă laminată.

Potrivit datelor, "Kyshtym Copper Electrolyte Plant JSC", o uzină administrată de RCC, a livrat 8.041 de tone de sârmă de cupru în China prin Alashankou în Xinjiang în decembrie, faţă de numai 1.618 tone în noiembrie.

"Începând de astăzi, Kyshtym Copper Electrolyte Plant îşi vinde produsele doar companiilor naţionale. Nu am monitorizat soarta ulterioară a produselor, aşa că nu am nimic de adăugat la ceea ce s-a spus deja", a declarat uzina Kyshtym într-un răspuns la întrebările Reuters privind vânzările sale către China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie