Este de aşteptat ca facţiunea Ligii de tineret să domine următorul Birou Politic

Premierul chinez Li Keqiang, 3 martie 2012, Beijing, China.
Premierul chinez Li Keqiang, 3 martie 2012, Beijing, China. (Feng Li / Getty Images)

Deşi componenţa noului Comitet Permanent al Biroului Politic, organul principal al puterii Partidului Comunist Chinez (PCC), este încă neclară, este de aşteptat ca importanţa acestuia să scadă sub influenţa grea a facţiunii Ligii Tineretului Comunist, bloc politic aliniat cu Hu Jintao, potrivit unui expert în politica chineză a elitelor.

Cercetător la Fundaţia de Cercetare a Politicilor Naţionale şi expert pe probleme legate de China, Chen Huasheng, a declarat pentru agenţia Central News din Taiwan că dintre cei 25 de membri ai Biroului Politic, cu excepţia lui Bo Xilai care a fost deja demis, există doar 10 candidaţi calificaţi să se alăture Comitetului Permanent: Xi Jinping, Li Keqiang, Wang Qishan, Li Yuanchao, Zhang Dejiang, Liu Yunshan, Wang Yang, Liu Yandong, Yu Zhengsheng şi Zhang Gaoli.

Deşi Chen crede că există o posibilitate uşoară ca numărul membrilor să fie redus la şapte, chiar şi aşa mulţi dintre ei vor fi foşti membri ai Ligii de Tineret.

În prezent, vice-premierul Consiliului de Stat, Li Keqiang, secretarul de partid din provincia Guangdong, Wang Yang, şeful Departamentului de Organizare, Li Yuanchao, şi şeful Departamentului de Propagandă, Liu Yunshan, sunt percepuţi ca parte a fracţiunii lui Hu Jintao în cadrul partidului. Aceştia sunt toţi foşti membri ai Ligii Tineretului Comunist, o organizaţie PCC pentru recrutarea tinerilor.

De asemenea, Chen a subliniat că, judecând după modelele anterioare de succesiune politică, la fiecare 10 ani, este probabil ca a şasea generaţie de lideri de partid să provină din actualul Birou Politic.

El prezice că posibilii candidaţi pentru a şasea generaţie de lideri PCC vor aparţine Fracţiunii Liga Tineretului, inclusiv Hu Chunhua din Mongolia Interioară, Zhou Qiang din provincia Hunan, Sun Zhengcai din Jilin şi Su Shulin din Fujian.

Dacă vor deveni noi membri ai Biroului Politic sau dacă vor primi o dublă promovare şi vor intra în Comitetul Permanent al Biroului Politic, acesta este un lucru încă necunoscut.