Este 'extrem de puţin probabil' ca UE să anuleze săptămâna viitoare sancţiunile împotriva Rusiei (presă)

(photos.com)

Comitetul Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER) ai guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene (UE) la Bruxelles vor analiza, marţea viitoare, problema privind necesitatea de a reduce sancţiunile la adresa Rusiei, însă este puţin probabil ca UE să decidă săptămâna viitoare anularea vreunei măsuri restrictive în curs, notează cotidianul Financial Times (FT), care citează surse de la Bruxelles, informează Interfax.

Potrivit interlocutorilor FT, rămâne 'extrem de puţin probabil' faptul că Bruxellesul va renunţa săptămâna viitoare la vreuna dintre măsurile de sancţionare, deoarece cele mai puternice ţări ale UE - mai ales Germania - nu consideră că Moscova a făcut deja suficient pentru a oferi un temei pentru o asemenea decizie.

Chiar dacă, săptămâna aceasta, Comisia Europeană (CE) a ordonat analizarea de variante pentru suspendarea sancţiunilor, comisarul UE pentru comerţ, Karel De Gucht, a declarat pentru FT că este puţin probabil că CE va recomanda să se facă un prim pas concret.

'La ora actuală, nu există niciun motiv pentru a schimba ceva în regimul de sancţiuni. Ceea ce este necesar e un plan de pace care să ţină cont de integritatea teritorială a Ucrainei. Deocamdată, acest plan nu a fost realizat', a spus De Gucht.

Anterior, cotidianul rus Kommersant anunţa că procesul de ridicare a sancţiunilor împotriva Rusiei ar putea fi demarat de UE peste o săptămână. Potrivit unor surse ale ziarului rus, o decizie privind acţiunile ulterioare va fi luată la 30 septembrie la nivelul COREPER ai statelor membre ale UE.