Este oficial: Orban l-a schimbat pe Costache cu Nelu Tătaru la şefia Ministerului Sănătăţii

Ludovic Orban şi Victor Costache (stânga)
Ludovic Orban şi Victor Costache (stânga) (Screenshot)

Premierul Ludovic Orban a anunţat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, demisia ministrului Sănătăţii Victor Costache, fără a da însă explicaţii despre motivele care stau în spatele deciziei. În locul lui Costache, şeful Guvernului îl propune pe secretarul de stat Nelu Tătaru.

"Regret demisia domnului ministru, pe de altă parte o înţeleg şi îi mulţumesc pentru buna colaborare pe care am avut-o. În ceea ce priveşte funcţia de ministru al Sănătăţii, îi voi propune domnului preşedinte al României Klaus Iohannis pentru funcţia de ministru al Sănătăţii pe domnul secretar de stat Nelu Tătaru. Domnul secretar de stat face parte din echipa de la Ministerul Sănătăţii. A fost, este şi va fi în prima linie a bătăliei împotriva coronavirusului, deja stăpâneşte foarte bine toate procedurile, tot planul de măsuri. Astăzi se găseşte la Suceava. L-am sunat şi l-am informat privitor la intenţia mea de a-l propune ca şi ministru al Sănătăţii, urmând să revină în Bucureşti şi să discutăm toate detaliile", a declarat Orban.

Liderul PNL a transmis că va continua să întărească echipa de la Ministerul Sănătăţii.

"Ministerul Sănătăţii îşi va creşte în continuare capacitatea de a face faţă provocărilor fără precedent datorate epidemiei de coronavirus. Rămânem concentraţi pe toate obiectivele stabilite: întărirea Direcţiilor de Sănătate Publică pentru a face faţă nevoilor crescânde în activitate datorate epidemiei de coronavirus, creşterea vitezei de derulare a anchetelor epidemiologice, asigurarea condiţiilor normale de viaţă cu respectarea regulilor în carantină şi în izolarea la domiciliu, efectuarea tuturor operaţiunilor caracteristice direcţiilor de sănătate publică la timp, cu promptitudine şi în condiţii de eficienţă maximă, creşterea capacităţii de diagnosticare. Aici trebuie să fac o precizare: Institutul Naţional de Sănătate Publică, în baza recomandărilor venite de la Comisia Europeană, a instituit un sistem de diagnosticare stabilind care sunt priorităţile de diagnosticare. Toate aceste priorităţi de diagnosticare rămân valabile", a subliniat Orban.

Astfel, premierul a dat asigurări că, în diagnosticare, autorităţile vor continua să aplice aceste reguli care sunt stabilite de Institutul Naţional de Sănătate Publică în conformitate cu recomandările existente şi de la nivel european şi de la nivel internaţional.

"De asemenea, urmărim în continuare apărarea spitalelor, procurarea de urgenţă a materialelor, echipamentelor necesare pentru a asigura protecţia medicilor, asistenţilor, angajaţilor spitalelor, indiferent că sunt spitale din subordinea Ministerului Sănătăţii, a Minsterului Transporturilor, a autorităţilor locale. Avem prioritate zero achiziţia de materiale, echipamente, dispozitive absolut necesare pentru a putea proteja angajaţii spitalelor şi, de asemenea, pacienţii din spitale care sunt trataţi pentru alte afecţiuni decât coronavirus. Punem în practică în continuare planul de pregătire a spitalelor pentru tratarea pacienţilor infectaţi. Păstrăm practic aceeaşi strategie care este stabilită şi, gradual, pregătim toate spitalele care intră în dispozitivul strategic gândit pentru tratarea pacienţilor care sunt infectaţi cu coronavirus, pregătirea lor pentru momentul în care vor trebui să intre în dispozitivul de tratare", a adăugat Orban.

În final, prim-ministrul a ţinut să îi asigure pe toţi românii "că Guvernul, Ministerul Sănătăţii, toate instituţiile din subordinea Guvernului aflate în prima linie a bătăliei, îşi fac datoria cu devotament şi au ca principal obiectiv apărarea sănătăţii şi vieţii cetăţenilor români".

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne