Estonia propune un tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului

Colacii de sârmă ghimpată ai crimelor comunismului ţin poporul român legat
Colacii de sârmă ghimpată ai crimelor comunismului ţin poporul român legat (NOEL CELIS / AFP / Getty Images)

Ministrul eston al Justiţiei Urmas Reinsalu a propus înfiinţarea unui tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului în cadul unei conferinţe dedicate împlinirii a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Miniştrii Justiţiei din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia au semnat un acord în acest sens.

Ministrul eston a declarat că „oamenii trebuie să ştie despre suferinţele prin care au trecut milioane de oameni în urma rezultatelor crimelor nazismului şi comunismului”. El a arătat că, după procesul de la Nuremberg, crimele naziste au fost condamate legal, la nivel internaţional, în timp ce crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod.

”Trebuie să investigăm crimele comunismului pe plan internaţional şi să le condamnăm împreună. În prezent crimele regimurilor comuniste nu sunt de competenţa tribunalelor internaţionale. Ca urmare propun încheierea unui acord interstatal prin care să fie instituit un tribunal internaţional care să ancheteze crimele comunismului la fel ca pe acelea ale nazismului, a declarat Reinsalu, citat de ziarul Postimees.

În opinia lui Reinsalu, memoria victimelor comunismului face necesară o asemenea abordare, iar noua generaţie de europeni trebuie să-şi asume responsabilitatea de a veghea la recunoaşterea crimelor comunismului.

Reamintim că în România legea 217/2015, care incriminează cultul persoanelor vinovate de legionarism, fascism, rasism, xenofobie, precum şi promovarea unor simboluri, concepţii, doctrine, aparţinând aceluiaşi spectru ideologic, nu condamnă în niciun fel comunismul.

Rămâne de văzut dacă autorităţile române vor semna această declaraţie de susţinere a înfiinţării unui Tribunal internaţional pentru investigarea crimelor comunismului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.