Eugen Tomac a înmânat singurului poet român din Kazahstan o distincţie oferită de Traian Băsescu

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, i-a înmânat, duminică, poetului Simion Plămădeală, Decoraţia Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, categoria A “Literatură”, distincţie conferită de preşedintele Traian Băsescu singurului poet român din Kazahstan.

Distincţia i-a fost conferită de preşedintele României, Traian Băsescu, prin decretul 735 din 11 octombrie 2011, ”în semn de înaltă apreciere pentru abnegaţia şi perseverenţa cu care a promovat valorile naţionale şi culturale ale României, militând pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării şi contribuind la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni”.

Evenimentul de duminică s-a desfăşurat în incinta şcolii din localitatea natală a poetului, Grinăuţi, raionul Râşcani, Republica Moldova. Printre participanţii la festivitatea de premiere s-au numărat Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău, Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova, Petru Guran, director al Institutului Cultural Român ”Mihai Eminescu” din Chişinău, Nicolae Pluskis, preşedintele Societăţii Culturale Române ”Dacia” din Kazahstan, deputaţi şi personalităţi ale vieţii culturale din România, Republica Moldova şi Kazahstan, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru românii de pretutindeni.

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac, şi-a exprimat onoarea şi bucuria de a aduce un omagiu celui care, la mii de kilometri distanţă, nu a uitat de locurile de unde a plecat, nu a renunţat la identitatea românească şi a cântat în poeziile sale limba română şi ţara natală. ”Este un moment cu o încărcătură emoţională extraordinară. Decoraţia acordată de preşedintele României, Traian Băsescu, este expresia supremă a gratitudinii statului român pentru efortul, devotamentul şi dragostea de ţară de care domnul Simion Plămădeală a dat dovadă din plin”, a spus Eugen Tomac.

Simion Plămădeală este o figură marcantă a comunităţii româneşti din Karaganda, Kazahstan. Forţat să plece în Kazahstan din cauza refuzului de a preda limba rusă la o şcoală de pe malul Prutului, poetul a lucrat până la pensionare în minele de cărbuni din Karaganda. Poeziile lui Simion Plămădeală au fost publicate, de-a lungul timpului, în presa locală din Kazahstan. În aprilie 2011, a participat, la Chişinău, la lansarea volumului său ”Departe-aproape. 100 de poezii româneşti din Kazahstan”.

Cu prilejul evenimentului de la Grinăuţi, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, a făcut o donaţie de carte – 350 de volume de carte şcolară şi dicţionare -, şcolii gimnaziale din această localitate.