Eugen Tomac: "Nu putem tolera ca românii din Valea Timocului să fie lipsiţi de drepturile lor fireşti"

România trebuie să informeze de urgenţă statele UE despre nerespectarea de către Serbia a prevederilor protocolului bilateral privind protecţia minorităţilor naţionale, a atras atenţia preşedintele executiv al Mişcării Populare, Eugen Tomac.
Eugen Tomac
Eugen Tomac (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Aflat în Serbia împreună cu o delegaţie a Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor, Eugen Tomac a afirmat că România trebuie să informeze de urgenţă statele UE vis-a-vis de această situaţie.

"Din păcate, am constatat, în urma unor discuţii îndelungate şi intense, că Serbia menţine aceeaşi linie rigidă în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor asumate la Bruxelles în anul 2012. Atunci, România a condiţionat votul său pentru parcursul european al Serbiei tocmai de acest protocol, care reglementează cadrul juridic privind minorităţile naţionale din Serbia şi România.

În acest moment, acordul nu este respectat de către partea sârbă. De aceea, România trebuie să informeze de urgenţă statele Uniunii Europene cu privire la această situaţie. Avem obligaţia de a insista ca protocolul să fie pus în aplicare", a declarat Eugen Tomac.

Preşedintele executiv al Mişcării Populare a menţionat că "solicitările României, în relaţia cu Serbia, sunt aceleaşi de ani de zile: învăţământ în limba română pentru toţi copiii care vorbesc această limbă, indiferent că se numesc români sau vlahi; recunoaşterea Bisericii Ortodoxe Române pe întreg teritoriul Serbiei, nu doar în Voivodina; emisiuni în limba română la posturile de radio şi televiziune din regiune pentru românii din Valea Timocului".

Eugen Tomac şi-a exprimat regretul şi indignarea cu privire la faptul că "Serbia, deşi are cadrul juridic necesar pentru a soluţiona problema românilor din Valea Timocului, nu doreşte acest lucru, menţinând, în mod artificial, conceptul de identitate vlahă".

"Nu putem tolera ca românii din Valea Timocului să fie lipsiţi de drepturile lor fireşti: şcoală, Biserică şi presă în limba română. Deşi ne lovim de rigiditatea autorităţilor sârbe, dialogul trebuie să continue. Sper ca în cel mai scurt timp să revin la Belgrad cu soluţii pentru a debloca acest cerc pe care autorităţile sârbe l-au creat în mod voit, menţinând comunitatea română divizată", a conchis preşedintele executiv al Mişcării Populare.

Declaraţiile au fost făcute după o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai Comisiei pentru diasporă şi sârbii din regiune, ai Comisiei pentru politică externă şi ai Grupului parlamentar de prietenie cu România din Adunarea Naţională a Serbiei, precum şi cu Preşedintele Comisiei mixte privind protecţia minorităţilor între Serbia şi România, domnul Zoran Masic, secretar de stat în Ministerul Educaţiei din Serbia.

Vineri, delegaţia din România va avea întrevederi cu autorităţile locale din Vârşeţ şi Voivodina, iar sâmbătă se va întâlni cu românii din Valea Timocului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne