Euractiv: SUA a început transferul armelor nucleare din Turcia în România

Două surse independente au declarat pentru euractiv.com că SUA a început să-şi transfere armele nucleare din Turcia în România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara.
Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei.
Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei. (Captură Foto)

”Dezminţirile succesive, ale Ministerului Afacerilor Externe şi ministrului Apărării Naţionale, Mihnea Motoc în legătură cu informaţia difuzată de website-ul EurActiv.com, privind un ipotetic transfer de arme nucleare, din Turcia spre România, în contextul degradării relaţiilor dintre Ankara şi Washington sunt confirmări serioase ale realităţii că nimic nu a fost transportat, pe calea aerului, de la Incirlik, la vreo bază militară aeriană din ţara noastră”, a declarat analistul militar Ion Petrescu pentru Epoch Times.

El a arătat că ”miercuri, 17 august 2016, doamna Deborah Lee James, secretar al Forţelor Aeriene ale SUA, a declarat, la Clubul Presei, din New York, că armele nucleare americane staţionate în Turcia sunt în siguranţă, această ţară fiind considerată, în continuare, aliatul Statelor Unite ale Americii. Deborah Lee James a menţionat că mulţi membri ai conducerii armatei turce au părăsit funcţiile şi noii lideri au nevoie de un timp de acomodare, motiv pentru care rămâne de văzut ce se întâmplă în continuare”.

”În traducere liberă, cu toate asigurările oficiale, ale secretarului Forţelor Aeriene ale SUA, Pentagonul, cum este şi normal, are pregătite toate variantele de luat în calcul, pentru a le prezenta preşedintelui SUA, dacă o nouă situaţie imprevizibilă o va impune”, a concluzionat colonelul (r.) dr. Ion Petrescu pentru Epoch Times

La rândul său, expertul în politici de securitate Claudiu Degeratu a explicat pentru Epoch Times că ”este o ştire speculativă, lansata in contextul discuţiilor turco-americane şi a negocierilor unui nou cadru de cooperare ruso-turc”. În opinia sa, aceasta nu vizează ”compromiterea caracterului defensiv al bazei de la Deveselu, ci are ca obiectiv principal ca Turcia să nu mai găzduiască o capacitate de descurajare nucleară NATO pe teritoriul său”.

***

Potrivit uneia dintre sursele Euractiv, transferul a fost foarte complicat din punct de vedere tehnic şi politic. „Nu este uşor să muţi peste 20 de arme nucleare”, a declarat aceasta sub protecţia anonimatului pentru Euractiv.com.

Potrivit unui raport recent al Simson Center, de la Războiul Rece încoace, 50 de arme nucleare tactice au fost staţionate la baza aeriană turcă de la Incirlik, la aproximativ 100 de kilometri de graniţa siriană.

Reamintim că în timpul puciului eşuat din Turcia, curentul a fost tăiat la baza Incirlik, iar guvernul turc a interzis avioanelor americane să decoleze sau să aterizeze. Comandantul bazei aeriene a fost arestat, fiind acuzat de implicare în puci.

Potrivit raportului Simson Center, este o întrebare fără răspuns dacă SUA ar fi putut menţine controlul asupra armelor în eventualitatea izbucnirii unui război civil în Turcia.

O altă sursă a declarat pentru euractiv.com că relaţiile SUA-Turcia s-au deteriorat atât de mult în urma puciului, încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara să găzduiască armele şi ca urmare acestea vor fi mutate la baza de la Deveselu.

Întrebaţi de euractiv, oficiali NATO au răspuns că aliaţii trebuie să se asigure că armele nucleare americane desfăşurate în Europa rămân „în siguranţă”.

La rândul său, MAE român a negat ferm informaţia că armele nucleare vor fi mutate în România.

Potrivit practicii care datează încă din timpul Războiului Rece, prezenţa armelor nucleare americane pe teritoriul european nu a fost niciodată confirmată oficial, deşi se ştie că Belgia, Olanda, Germania şi Italia găzduiesc astfel de arme.

Reamintim că după lovitura de stat eşuată, Ankara a acuzat SUA că-l susţine pe predicatorul Fethullah Gulen, considerat creierul loviturii de stat eşuate. Turcia cere extrădarea lui Gulen, dar SUA solicită dovezi consistente legate de implicarea acestuia în puci.