Europa Centrală îşi măreşte cheltuielile militare din cauza temerilor legate de Rusia

Ţările din Europa Centrală şi-au sporit în mod semnificativ cheltuielile militare în 2016, cel puţin parţial, ca urmare a ameninţării percepute din partea Rusiei, arată un nou studiu.
Tancuri ruseşti model T-14 Armada în Piaţa Roşie din Moscova, pe 9 mai 2016
Tancuri ruseşti model T-14 Armada în Piaţa Roşie din Moscova, pe 9 mai 2016 (KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/Getty Images)

“Creşterea cheltuielilor pentru apărare în multe ţări central-europene poate fi atribuită parţial percepţiei că Rusia prezintă o ameninţare tot mai mare”, a susţinut Stockholm Internaţional Peace Research Institute (SIPRI) într-un raport recent.

Studiul arată că aceste cheltuieli ale Europei Centrale s-au mărit cu 2,6%, înregistrându-se cea mai mare creştere de acest gen în raport cu populaţiile ţărilor respective.

Rusia şi-a sporit cheltuielile militare cu 5,9% în 2016, ajungând la 69,2 miliarde de dolari. Astfel, Rusia ocupă locul trei în lume, după SUA şi China, în ceea ce priveşte nivelul acestor cheltuieli.

Cheltuielile militare ale Rusiei în 2016 au reprezentat 27% dintre cheltuielile totale ale membrilor europeni ai NATO, a precizat SIPRI.

SUA şi-a sporit cheltuielile militare cu 1,7%, ajungând la 611 miliarde de dolari, în timp ce China şi-a mărit cheltuielile cu 5,4%, ajungând la 215 miliarde de dolari.

În acelaşi timp, cheltuielile militare ale Arabiei Saudite au scăzut mult. În 2015, Riadul a ocupat locul trei în ceea ce priveşte cheltuielile militare, dar a căzut pe locul 4 anul trecut după ce sumele au fost reduse cu 30%, la 63,7 miliarde de dolari. Scăderea acestor cheltuieli a avut loc în contextul scăderii preţurilor la petrol şi a faptului că ţara a aplicat un program de austeritate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe