Europa trebuie să facă totul pentru a-l opri pe Putin (ex-secretarul general NATO)

Fostul secretar  general al Alianţei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer.
Fostul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer. (youtube.com)

Europa trebuie să fie pregătită pentru orice 'scenariu iraţional' din partea preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat fostul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, în cadrul reuniunii anuale a Adunării Parlamentare a NATO, care s-a desfăşurat luni la Haga, relatează agenţia de presă ucraineană Unian.

'Pornim de la faptul că Putin este o fiinţă raţională 100%. Sperăm că aşa şi este', a spus el. 'Dar dacă el este raţional numai în proporţie de 95%? Ar trebui să fim pregătiţi pentru aceste 5 procente de iraţionalitate, care ar putea duce la o decizie iraţională', a adăugat Jaap de Hoop Scheffer.

Nimeni nu poate garanta că Putin este o persoană absolut raţională, de aceea Europa trebuie să fie pregătită pentru orice fel de 'scenariu iraţional' din partea Kremlinului, a insistat el.

În acelaşi timp, amestecul Rusiei este principalul motiv pentru care continuă conflictul militar şi criza umanitară în sud-estul Ucrainei, menţionează o rezoluţie adoptată luni în finalul reuniunii anuale a Adunării Parlamentare a NATO în sprijinul suveranităţii şi democraţiei în Ucraina.

Parlamentarii Alianţei atrag atenţia în document asupra 'amestecului direct sau disimulat, inclusiv infiltrări de militari ruşi fără însemne pe teritoriul Ucrainei'.

Rezoluţia face apel la Rusia să pună capăt încercărilor de destabilizare a Ucrainei, să ceară public separatiştilor din estul Ucrainei să depună armele pentru a angaja negocieri cu autorităţile ucrainene în vederea reglementării crizei, să treacă Crimeea sub jurisdicţia Ucrainei şi să înceteze campania de propagandă, care alimentează atitudinile antioccidentale şi şovine în rândul ruşilor.