Evacuare în masă în insula La Palma. Lava vulcanului înaintează rapid [video]

Erupţie vulcanică în Insula La Palma, Spania
Erupţie vulcanică în Insula La Palma, Spania (captură video Youtube)

Vulcanul din La Palma, din Insulele Canare, Spania, a erupt duminică, 19 septembrie, după opt zile de cutremure şi cincizeci de ani de inactivitate. La ora locală 15:10 a avut loc o erupţie explozivă, cu o coloană mare de lavă, piroclaste, cenuşă şi fum în zona Cabeza de Vaca, în municipalitatea El Paso. Garda Civilă estimează evacuarea unui număr de 5.000 - 10.000 de persoane, deşi pentru moment au fost evacuate municipalităţile cele mai apropiate de erupţie. A fost lansată, de asemenea, alertă 2 pentru risc de incendii.

Erupţie neaşteptată şi neprevăzută

Deşi profesioniştii şi experţii au afirmat că erupţia ar putea avea loc în scurt timp, cele 11 milioane de metri cubi de magmă au ajuns la suprafaţă mai repede decât se aşteptau, surprinzând cu toată forţa naturii şi cu o limbă de lavă la 1.075 de grade, care acum avansează rapid de-a lungul insulei.

Vulcanul a erupt în momentul în care a fost lansată alarma de culoare galbenă a semaforului, o alertă destinată fazelor dinaintea erupţiei şi nu iminente. Vulcanologia este o ştiinţă foarte complexă, iar insula La Palma, după cum a precizat deja directorul Institutului Naţional Geograhic (IGN), María José Blanco, pentru ABC, este o insulă care nu are nevoie de multe cutremure pentru ca magma să iasă din scoarţă. Nu existau posibile previziuni, ci doar natura imprevizibilă a acestor fenomene.

De precizat însă, că locuitorii din insulă şi din insulele vecine, cum ar fi Gran Canaria, au avertizat despre un “zumzăit” ciudat încă de acum o lună. Mărturii directe au confirmat prezenţa zumzetului, exprimându-şi îngrijorarea în faţa acestui fenomen rar în zonă.

Vulcanul din La Palma - care nu a primit încă un nume - a început să erupă prin două fisuri apropiate una de cealaltă, care s-au înmulţit pe parcursul după-amiezii ajungând până la şapte fisuri, care au aruncat lava la suprafaţă. Erupţia a avut loc după două cutremure puternice în zonă, unde vecinii au putut auzi cum se producea o crăpătură puternică care a anunţat erupţia. În cursul dimineţii, în El Paso au fost înregistrate cele mai puternice mişcări ale undelor seismice, care au început sâmbăta trecută, 11 septembrie, cu o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter, la o adâncime de doi kilometri şi replici de intensitate redusă timp de câteva ore.

Drumuri distruse de lavă

Cutremurele au anunţat magma, care a început să coboare panta sub forma unui flux de lavă spre coastă. În prezent, mii de locuitori au trebuit să fie evacuaţi în zonele din apropierea erupţiei şi din calea acestei mari limbi de lavă. El Paso, Tazacorte sau coasta din Los Llanos de Aridane sunt doar câteva dintre municipalităţile afectate de erupţia vulcanului. Pe lângă locuitorii din zonă, aproximativ 500 de turişti au fost, de asemenea, evacuaţi. Se estimează că până la 10.000 de persoane ar putea fi evacuate, în funcţie de direcţia în care avansează limba de foc.

Lava vulcanului a devastat deja cinci căi de acces, forţând evacuarea locuinţelor din cauza pericolului de izolare din cauza lipsei drumurilor. Până în prezent, nu au fost raportate daune umane, iar animalele domestice au fost, de asemenea, evacuate.

Ca o bombă

Locuitorii insulei La Palma privesc erupţia cu îngrijorare, deoarece în această zonă există case, ferme, animale şi mai ales culturi care ar putea fi afectate de această trezire vulcanică. Trăiesc lângă vulcani, iar unii dintre ei încă îşi mai amintesc ultima dată când lava a pus stăpânire pe zonă. A fost în octombrie 1971, dar pentru unii dintre ei, aceasta este deja a treia erupţie la care sunt martori.

Pe reţelele de socializare, locuitorii din zonă au postat zeci de fotografii şi videoclipuri, care sunt un amestec de emoţie şi teroare. Sunetul este descris ca fiind "ca o bombă", iar ei urmăresc îndeaproape evenimentul pe care îl consideră "suprarealist" şi "impresionant" şi se declară speriaţi de acest eveniment. Incertitudinea este mare şi mulţi se tem că şi-au pierdut casele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură