Eveniment de calibru în Capitală. Preşedintele Iohannis găzduieşte Summitul “Formatului Bucureşti (B9)”

Klaus Iohannis - presidency.ro
Klaus Iohannis - presidency.ro (Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis va găzdui, luni, 10 mai, împreună cu omologul său polonez, Andrzej Duda, Summitul Formatului Bucureşti (B9), în cadrul căruia se va discuta despre pregătirea Summitului NATO din această vară de la Bruxelles sau sporirea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi partenerilor în faţa provocărilor actuale de securitate.

La eveniment, organizat la iniţiativa preşedintelui Iohannis, vor participa prin videoconferinţă şi ceilalţi şefi de state din Formatul Bucureşti, precum şi Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Agenda reuniunii la nivel înalt vizează pregătirea Summitului NATO care va fi organizat la Bruxelles, la 14 iunie 2021, cu accent special pe consolidarea relaţiei transatlantice, a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, precum şi pe procesul de reflecţie NATO 2030. Reuniunea va avea loc inclusiv în contextul recentelor evoluţii îngrijorătoare de securitate din regiunea Mării Negre.

Dialogul şi cooperarea cu partenerii din Vecinătatea Estică, sprijinul pentru consolidarea capacităţilor acestora de apărare, precum şi sporirea rezilienţei NATO, a aliaţilor şi partenerilor în faţa provocărilor actuale de securitate, vor fi, de asemenea, abordate de participanţii la reuniunea de vârf.

În ceea ce priveşte aşa-numitul Format Bucureşti (B9), este vorba de o iniţiativă lansată de Klaus Iohannis şi Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015. Reuniunile ulterioare la nivel înalt au avut loc la Varşovia (8 iunie 2018) şi Kosice (28 februarie 2019).