Evoluţia faimoasei pălării

Pălărie
Pălărie (Getty Image)

Pălăria a fost întotdeauna un simbol al schimbării, marcând tranziţia la un statut mai modern. Nu se cunoaşte cu exactitate când a apărut pălăria, dar etimologia cuvântului pălărie vine din limba latină. Termenul apare folosit în secolul al XIII-lea în Poemul Mio Cid, cea mai veche lucrare literară castiliană.

Mic istoric despre pălărie

Prima pictură cu o pălărie a apărut în anul 3200 î.Hr. într-un mormânt din Teba, unde se putea vedea un om ce purta o pălărie de pai. O altă pălărie de la începuturile istoriei este „pileusul” - un simbol al libertăţii - un un fel de coif pe care sclavii din Iliria, Epir şi Grecia îl purtau atunci când erau eliberaţi din sclavie. În Roma antică, cei eliberaţi din sclavie purtau o bonetă de origine anatoliană, o căciulă de lână cu vârful îndoit înainte.

În Grecia antică, în jurul secolului al V-lea î.Hr., pălăria era folosită frecvent de ciobani, vânători şi călători şi apoi a fost copiată de etrusci şi romani. În antichitatea greco-romană, femeile nu-şi acopereau capul nici chiar în interiorul templelor şi palatelor, ci numai bărbaţii o puteau face. Acest obicei a durat până în secolul al XVI-lea. Abandonarea ulterioară a pălăriilor s-a datorat apariţiei perucilor şi a coafurilor elaborate.

Pălăria a fost la început un accesoriu pentru bărbaţi, dar, mai târziu, a fost folosită şi de femei. În secolul al XVIII-lea, „industria ornamentării capului” a devenit o mare afacere la Milano, oraşul fiind imediat un mare centru de producţie. Earl of Derby a creat pălăria de bowler care, de la apariţie, a fost numită „pălărie” - era din pâslă rigidă, o cupolă cu margine îngustă, iar de atunci nimeni nu a mai mers la cursele de cai fără ea.

În anul 1797, la 15 ianuarie, John Etherington a inventat pălăria ceremonială. Deoarece domnii întâmpinau ceremonios doamnele scoţându-şi pălăria bowle, el a intuit că natura pălăriei face parte din secretul ritualului de salut. Creaţia lui a generat ironii la vremea respectivă, s-a aruncat cu pietre, astfel că acesta a fost acuzat de scandal public şi arestat. Celebra publicaţie „The Time of London” afirma: ”Un fel de coş de fum negru şi înalt, al cărui unic interes este în aspectul său ridicol şi noutate. Sigur nu se va vinde”.

În pofida afirmaţiilor publicaţiei The Time, noua invenţie s-a vândut foarte bine. Totuşi, francezii au menţionat că în 1796, cu un an înainte ca Etherington să iasă pe străzi cu acel "coş de fum", un producător francez de textile proiectase ceva similar. Pălăria nu a avut mult timp succes deoarece în 1797 a apărut pălăria cu arc ce se putea plia şi era uşor de transportat chiar şi sub braţ. Inventivitatea creştea: oamenii erau dispuşi să facă orice pentru a atrage atenţia sau a părea diferiţi de ceilalţi.

În secolul al XIX-lea pălăriile de damă erau mari şi cu panglici, flori, pene, rezistând până la începutul secolului al XX-lea, când a fost la modă părul scurt - prin anii 1930 - pălăriile fiind apoi mai mici, în formă de clopot cilindru sau con. După al doilea Război Mondial, atenţia s-a îndreaptat spre confort şi simplitate. În anii 50, Jacqueline Kennedy a lansat un nou trend, cel al „tocii” de dimensiuni mici cu forme rotunde, iar la sfârşitul anilor 50 a apărut pret-a-porter şi a scăzut interesul pentru pălărie.

Cum în anii 60 au apărut perucile colorate şi coafurile tapate cu fixativ, oamenii gândeau că epoca pălăriei a fost un „accident temporar” şi că istoria ei s-a încheiat. Dar surpriză, în anii 80-90 a renăscut interesul pentru pălărie, mai ales în familia regală britanică, unde Prinţesa de Wales purta cu entuziasm pălării.

În ultimele decenii ale secolului XX şi în acest secol XXI pălăria nu a mai fost prezentă zi de zi, dar a ocupt un loc proeminent în ocazii speciale. Aceste accesorii continuă să aibă adepţi în rândul caselor regale, precum şi al vedetelor. Noua eră inovatoare a pălăriilor a culminat cu nunta regală a Prinţului William cu Kate Middleton.

Un lucru important este să ştii să porţi şi să asortezi o pălărie la ţinută. Lordul Baden-Powell din Gilwee, într-un Manual de instrucţiuni pentru tineri, afirma: ”Caracterul unei persoane, poate fi dedus din modul în care poartă pălăria.”

Tipuri de pălării de-a lungul istoriei

Bereta - un tip de pălărie rotundă, moale din fetru. A apărut în Evul Mediu, fiind purtată de oamenii de rând, cât şi de militari. Astăzi o poartă adepţii stilului retro, rămânând un element vestimentar în armatele mai multor ţări.

Porkpie - pălărie bărbătească din anii 1800, după ce fusese purtată de femei.

Jobenul - un frumos accesoriu al anilor 1850, după ce Prinţul Consort Albert a început să-l poarte. Primul joben a fost făcut din fetru obţinut din blană de castor.

Fedora - o pălărie purtată inijţial de bărbaţi în secolul al XIX-lea. Numele vine de la o piesă de teatru din1882 scrisă de dramaturgul Victorien Sardou. O fedora cu voal şi pene, era râvnită de doamnele ce se plimbau prin grădini cu bicicleta, invenţie vestimentară ce a fost „furia” sfârşitului de secol XIX.

Borsalino este numele companiei fondate de Giuseppe Borsalino în 1857, care a fost iniţial cunoscută pentru pălăriile sale Fedora. Borsalino devine celebră pentru pălăriile de afaceri produse din fetru de blană de iepure belgian.

Pălăria clopot - pălărie de damă foarte la modă în anii 1920.

Pălăria Derby - accesoriu la modă în secolul al XX-lea, inventată de William Bowler, pălărier din Londra, piesă ce făcea parte din costumul de echitaţie.

Toca - pălărie mică de forma unei coroane plate, lansată de Jacqueline Kennedy în 1960.

Pălăria Cocktail intră în componenţa ţinutelor de seară. Este mică, decorată cu mărgele, bijuterii, pene şi voal.

Pălăria Panama, fabricată în satul Pile din Ecuador, era făcută din frunze cu paie Toquilla la începutul secolului al XX-lea, iar legătura cu Panama este că era purtată de muncitorii ce au lucrat la Canalul Panama. În prezent sunt foarte scumpe - în funcţie de calitate, preţul poate varia de la 100 $ până la 30.000 de $, informează BBC World.

Pălării spectaculoase

Celebra cursă regală de cai de la Ascot - Anglia, unde doamnele din înalta societate britanică îşi etaleze pălariile spectaculoase, a fost numită de unele mass-media specializate în vestimentaţie ”una dintre cele mai extravagante sărbători din lume”, deoarece ascunde un întreg univers de forme, culori şi materiale, precum pene strasuri, catifea. În video puteţi vedea aceste pălării de-a dreptul fascinante.

Designerii de pălării se întrec în forme, culori şi stil, realizând unele pălării mai mult decât spectaculoase, multe fiind unicate.

Pălăriile definesc generaţii de oameni cu gusturi diferite, dorinţe diferite, vederi diferite, ce vorbesc despre anumite epoci în care ei au trăit lăsând o paletă colorată pentru generaţiile viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură