Evoluţii bizare. Premierul neozeelandez demisionează din senin

Premierul neozeelandez John Key susţine că demisionează după aproximativ 8 ani în această funcţie, luând ţara prin surprindere cu acest anunţ neaşteptat.
Premierul neozeelandez John Key.
Premierul neozeelandez John Key. (Captură Foto)

John Key, în vârstă de 55 de ani, a invocat probleme de familie ca motiv al demisiei sale bruşte din funcţia de prim-ministru.

Luând cuvântul la o conferinţă de presă organizată luni în Wellington, el a precizat că a fost cea mai grea decizie pe care a luat-o vreodată.

Key a fost ales premier în 2008 şi a condus Partidul Naţional de 10 ani.

“A trecut un deceniu de nopţi lungi şi singure pentru ea”, a declarat el, făcând referire la soţia sa, adăugând că “a sosit momentul să mă întorc acasă”.

Key, care este un fost acţionar bogat, a declarat că va rămâne în Parlament pentru ca Partidul Naţional să nu fie nevoit să organizeze alegeri.

Partidul Naţional a anunţat că va avea loc o şedinţă în 12 decembrie pentru a-l alege pe succesorul lui Key, care a declarat că îl va vota pe adjunctul şi ministrul său de Finanţe, Bill English, pentru funcţia de premier, dacă acesta va fi propus.

English a declarat reporterilor la o conferinţă de presă că încă nu s-a decis dacă va candida pentru postul de prim ministru, adăugând că nu exclude această posibilitate.

El a lăudat inteligenţa, optimismul şi integritatea premierului Key şi a susţinut că acesta va fi “judecat de istorie ca unul dintre cei mai mari demnitari ai Noii Zeelande”.

Dacă English va deveni premier, va continua probabil multe dintre politicile de bază ale lui Key, susţin analiştii.

Winston Peters, liderul partidului rival Noua Zeelandă pe Primul Loc, a indicat că ţara are nevoie de o schimbare în politica sa. El a precizat că premierul Key a înşelat publicul în mod constant în ceea ce priveşte starea economiei şi că demisia sa indică faptul că acesta nu mai este “capabil să tulbure apele”.

Demisia premierului neozeelandez are loc în contextul controversat al evacuării celebrului astronaut Buzz Aldrin, cel de-al doilea om care a ajuns pe Lună, de la o bază din Antarctica, după ce sănătatea acestuia s-a deteriorat brusc. Fostul astronaut, acum în vârstă de 86 de ani, a fost evacuat la o bază din Noua Zeelandă.

În ultima perioadă Antarctica a fost vizitată de numeroase personalităţi. Cea mai bizară vizită a fost însă efectuată de John Kerry în perioada 5-12 noiembrie, cu puţin înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, care au zguduit comunitatea politică internaţională. Cutremurul care a lovit Noua Zeelandă în 13 noiembrie l-a prins pe John Kerry în Christchurch.