„Excelenţa sa” Mihail Vlasov rămâne în arest la domiciliu

Mihail Vlasov
Mihail Vlasov (Captură Youtube)

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, supranumit "Împăratul" şi "Excelenţa sa", acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită, va rămâne în arest la domiciliu încă 60 de zile, au decis marţi magistraţii Curţii de Apel Bucureşti. Decizia nu este definitivă putând fi contestată la Curtea Supremă.

"Constată că subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a arestului la domiciliu faţă de inculpatul Vlasov Mihail, dispusă prin încheierea din Camera de Consiliu din data de 24 aprilie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, menţinută de Curtea de Apel Bucureşti încheierea din data de 15 iulie", se arată în decizia instanţei, citată de Evz.ro

Pe 9 aprilie DNA a anunţat că Mihail Vlasov a fost trimis în judecată, pentru trafic de influenţă, după ce a fost prins în flagrant primind mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki pentru a interveni la Curtea de Arbitraj cu scopul de a rezolva un dosar comercial. Două zile mai târziu, Curtea de Apel Bucureşti a decis că este legală şi temeinică măsura arestului preventiv dispusă în cazul lui Vlasov, care se afla în arest preventiv din 19 martie.

Decizia a fost contestată la ICCJ, care a decis definitiv că fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României trebuie să fie judecat în arest la domiciliu.

Mihail Vlasov i-ar fi cerut mită 1 milion de euro lui Petroczki pentru a interveni în favoarea acestuia la Curtea de Arbitraj, prin fiica să Vanda Vlasov, care este prim-vicepreşedinte şi judecător la instanţa respectivă. În prima etapă, Mihail Vlasov ar fi luat 200.000 de euro mită de la un om de afaceri, bani care au fost găsiţi în maşina acestuia. Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a fost arestat pentru 30 de zile.

Denunţătorul lui Vlasov, omul de afaceri Iosif Gheza Petroczki a declarat la DNA că Mihail Vlasov a exercitat presiuni asupra sa, spunându-i că, indiferent dacă pretenţiile reclamanţilor săi în procesul aflat pe rol la Curtea de Arbitraj sunt justificate sau nu, riscă să le plătească acestora 4 milioane euro. În acest context, şeful CCIR i-a explicat lui Gheza că, dacă doreşte să câştige procesul, trebuie să fie "dispus să contribuie".

În acest context, Vlasov i-a cerut lui Petroczki să-i promită un milion de euro, din care o primă tranşă de 500.000 euro urmau să-i fie remişi imediat, urmând ca Petroczki să mai plătească o altă tranşă de 200.000 de euro până la termenul din 19 martie 2014, iar restul până la un milion ulterior.

Petroczki Gheza Iosif, unul dintre jucătorii importanţi în industria tipografică, avea pe rolul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, încă din anul 2013, un dosar de arbitraj, ce avea ca obiect pretenţiile formulate de către SC Infopressgroup SA.

În urma denunţului lui Petroczki Gheza Iosif, procurorii au organizat, în data de 18.03.2014 flagrantul în urma căruia a fost reţinut Vlasov. Preşedintele CCIR s-a întâlnit în ziua respectivă, în jurul orei 20:00, cu Petroczki Gheza Iosif în incinta restaurantului englezesc din Hotelul Hilton. Preşedintele CCIR a venit însoţit de şoferul său, Onofrei Adrian Ioan. După o scurtă convorbire cu Petroczki, Vlasov şi-a trimis şoferul să-l însoţească pe omul de afaceri la maşină, unde acesta a primit o pungă de culoare roşie, în care se aflau 200.000 euro. În momentul în care Onofrei s-a întors cu punga de bani la maşina lui Vlasov, au intervenit procurorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne