EXCLUSIV. Expert: „Rusia a încercat să destabilizeze regiunea Cernăuţi” (interviu)

Soldat ucrainean.
Soldat ucrainean. (youtube.)

Românii din mai multe localităţi aflate în regiunea ucraineană Cernăuţi au organizat recent proteste în stradă faţă de mobilizarea la război decisă de autorităţile de la Kiev. Ei au blocat mai multe drumuri, printre care şi autostrada spre Kiev, în semn de protest. Un jurnalist şi politolog din Cernăuţi explică într-un interviu pentru Epoch Times motivele pentru care crede că „Rusia a încercat să destabilizeze situaţia din regiunea Cernăuţi şi să aplice scenariul din Donbas şi într-o altă regiune multinaţională din Ucraina”. În opinia sa, Rusia a încercat să strice relaţia dintre România şi Ucraina şi a folosit dezinformări, presa controlată şi oameni cu afaceri la Moscova.

Epoch Times: Care sunt cauzele protestului românilor din Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa împotriva incorporării în armata ucraineană mobilizată parţial de preşedintele Poroşenko? Vorbeaţi despre o implicare a Rusiei în provocarea acestui protest…

Românii din regiunea Cernăuţi au început să protesteze împotriva încorporării în armata ucraineană deoarece Ucraina juridic încă nu se află într-o situaţie de război, ci desfăşoară operaţiuni antiteroriste. Aşadar, opinia publică crede că împotriva teroriştilor trebuie să fie mobilizaţi cei care au făcut serviciul militar, au experienţă de luptă pe front etc.

În caz de declarare a stării de război în ţară, cu siguranţă, atât ucrainenii, cât şi românii din Ucraina vor merge pe front pentru a apăra integritatea statului. Nemulţumirile românilor din Cernăuţi au mai fost generate de condiţiile în care sunt trimişi tinerii pe front (lipsa echipamentelor de protecţie, a hranei şi a unei minime pregătiri de luptă). Protestatarii atât cei ucraineni, cât şi cei români, mai solicită ca refugiaţii proveniţi din zona de conflict să fie neîntârziat mobilizaţi şi să fie evitată o mobilizare discriminatorie.

Cu siguranţă că şi Moscova s-a implicat în provocarea acestui protest. Sunt câteva motive pentru asta:

1. La alegerile parlamentare şi prezidenţiale precedente românii din Ucraina au votat cu Partidul Regiunilor şi cu Ianukovici, care aveau o orientare pro-Putin. Acuma însă, foştii adepţi şi membri ai acestui partid continuă să colaboreze cu Kremlinul. Or, ei trebuie să justifice resursele obţinute cândva de la ruşi. Din păcate, aceşti agenţi se mai bucură de sprijinul multor români din Ucraina care locuiesc la sate şi sunt mai puţin interesaţi de politică. În special, propaganda pro-rusă este desfăşurată în bisericile de la ţară care slujesc în limba română, dar se supun Patriarhiei de la Moscova. Aceşti agenţi au dezinformat românii din Ucraina spunându-le că cea de-a treia fază de mobilizare prevede încorporarea în armata ucraineană a tuturor tinerilor şi bărbaţilor români, că cică mobilizarea are loc pe criterii etnice, iar Kievul oficial desfăşoară epurare etnică. Astfel Rusia a încercat să destabilizeze situaţia din regiunea Cernăuţi, să aplice scenariul din Donbas şi într-o altă regiune multinaţională din Ucraina.

2. Regiunea Cernăuţi întotdeauna a fost un poligon pentru punerea în practică a multor tehnici de manipulare, tehnici de marketing electoral etc. Regiunea este o mini-hartă a Ucrainei şi dacă tehnicile aplicate aici se dovedesc a fi de succes, ele pot fi aplicate la nivelul întregii ţări. În urma acestor proteste, românii au început să fie văzuţi de ucraineni ca fiind coloana a 5-a, unii au fost acuzaţi de separatism, unii au lansat zvonuri despre republica Herţa, că cică românii din Ucraina vor să se adreseze Bucureştiului ca Nordul Bucovinei să fie încorporat în componenţa României. Ruşii au încercat să provoace apariţia unui război între români şi ucraineni, ca ucrainenii să-i considere pe români trădători de ţară - că cică ei nu vor să lupte pentru integritatea teritorială. Dar este fals. Deja mulţi români luptă pe frontul din Estul ţării, câţiva au şi decedat. Deci a fost o încercare de a repeta cu exactitate scenariul din Donbas sau Crimeea.

De menţionat că proteste precum cele care au avut loc în regiunea Cernăuţi ar trebui să fie extrem de haotice, dar de data asta n-a fost aşa şi asta nu din motivul că românii din toate localităţile au convenit să iasă la proteste la o oră exactă şi cu lozinci convenite. Protestele au fost coordonate de cineva din umbră, au fost desfăşurate cu exactitate după un scenariu.

3. Din motive necunoscute, primarii satelor n-au încercat să le explice consătenilor că listele trimise la primării nu sunt lucrate, că ele încă nu prevăd recrutarea pe front, ci completarea armatei ucrainene în caz de declarare a unui război. Autorităţile locale au omis acest moment şi s-a creat spaţiu pentru manipulări şi război informaţional.

4. O atenţie aparte merită protestele din Voloca, care se deosebesc de cele ale românilor din alte comunităţi. Volocenii au fost mult mai duri şi mai exigenţi, au protestat mai multe zile şi au început deja să construiască baricade. Şi este clar de ce. În sat locuiesc câţiva milionari care au afaceri în cel mai mare centru comercial din Moscova „Ahotnyi riadˮ, situat chiar pe Arbatul din centrul capitalei. Din surse anonime s-a relevat că oamenii de afaceri au fost şantajaţi de către agenţi ruşi care le-au impus să protesteze contra noii puteri ucrainene.

Ruşii au încercat să provoace apariţia unui război între români şi ucraineni, ca ucrainenii să-i considere pe români trădători de ţară - că cică ei nu vor să lupte pentru integritatea teritorială. Dar este fals - deja mulţi români luptă pe frontul din Estul ţării.

Epoch Times: S-au făcut mobilizările pe criteriu etnic sau au fost convocate toate grupurile etnice în cadrul mobilizării parţiale a armatei?

Fals. Mobilizările care au avut loc până acuma n-au fost desfăşurate pe criterii etnice. Este o dezinformare totală şi este clar că aici s-a implicat Moscova prin intermediul presei controlate în România, care a lansat asemenea zvonuri şi ştiri false.

Epoch Times: Cum apreciaţi reacţia oficialilor locali ucraineni care au spus că „dacă românilor nu le place aici, atunci să plece”? Sunt românii trataţi ca cetăţeni de mâna a doua în Ucraina?

Niciun oficial ucrainean n-a declarat aşa ceva. Guvernatorul Bucovinei Roman Vanzuriak s-a adresat tuturor celor care au organizat acest război informaţional şi au dezinformat atât ucrainenii, cât şi romanii din Cernăuţi. Lor le-a spus că dacă nu le place, pot pleca peste hotare, dar el n-a menţionat nimic despre români. S-a adresat doar organizatorilor protestelor, celor care intenţionează să destabilizeze situaţia din regiune

Din păcate, unii jurnalişti care vor să facă ştiri de senzaţie au băgat în titlu cuvântul „români”, neţinând cont de faptul că astfel îi dezavantajează pe români şi mai mult. Aici nu e locul de senzaţii. Normal că românii întotdeauna au fost trataţi ca cetăţeni de mâna a doua. Pentru că sunt o minoritate într-un stat sărac. Fiecare stat face tot posibilul pentru a-şi realiza funcţia de integrare a cetăţenilor săi într-o naţiune politică unică. Evident că în acest caz neapărat va face deznaţionalizarea minorităţilor.

Este sarcina elitei minorităţilor să facă tot posibilul pentru a menţine, pentru a păstra identitatea naţională. Statul poate să respecte drepturile minorităţilor doar prin adoptarea unui cod de legi corespunzător, dar „câinii de pază” în respectarea acestor legi trebuie să fie înşişi reprezentanţii comunităţilor naţionale, ai minorităţilor. Aceştia trebuie, la rândul lor, să fie uniţi, ceea ce nu pot să spun despre românii din Ucraina, din păcate.

George Bodnăraş este redactor-şef al portalului Chernivtsi News şi membru al Clubului Politologilor din Bucovina.

Va urma partea a doua a interviului despre problemele cu care se confruntă românii din Ucraina în păstrarea identităţii lor şi cum se produce ucrainizarea minorităţii.