EXCLUSIV: Fost fondator al Greenpeace susţine că schimbările climatice se bazează pe naraţiuni false

Patrick Moore, cofondatorul organizaţiei Greenpeace.
Patrick Moore, cofondatorul organizaţiei Greenpeace. (Prin bunăvoinţă)

Patrick Moore, unul dintre fondatorii Greenpeace, a declarat într-un e-mail obţinut de Epoch Times că motivele pentru care a părăsit Greenpeace au fost foarte clare.

"Greenpeace a fost 'deturnată' de stânga politică atunci când au realizat că se pot obţine bani şi putere din mişcarea de mediu. Activiştii politici [de stânga] din America de Nord şi Europa au transformat Greenpeace dintr-o organizaţie bazată pe ştiinţă într-o organizaţie politică de strângere de fonduri", a declarat Patrick Moore.

Moore a părăsit Greenpeace în 1986, la 15 ani după ce a co-fondat organizaţia.

"Mişcarea 'de mediu' a devenit mai mult o mişcare politică decât o mişcare de mediu. Ei se concentrează în primul rând pe crearea de naraţiuni, poveşti, care sunt concepute pentru a insufla frică şi vinovăţie în rândul publicului, astfel încât acesta să le trimită bani."

Fondatorul Greenpeace a susţinut că ei operează în principal în spatele uşilor închise cu alţi agenţi politici la ONU, la Forumul Economic Mondial şi aşa mai departe, toate acestea fiind în primul rând de natură politică.

Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice [IPCC] "nu este o organizaţie ştiinţifică", a afirmat Moore. "Este o organizaţie politică formată din Organizaţia Meteorologică Mondială şi Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu."

"IPCC angajează oameni de ştiinţă pentru a le furniza 'informaţii' care să susţină povestea 'urgenţei climatice'".

"Campaniile lor împotriva combustibililor fosili, a energiei nucleare, a CO2, a plasticului etc., sunt greşite şi sunt concepute pentru a-i face pe oameni să creadă că lumea se va sfârşi dacă nu ne paralizăm civilizaţia şi nu ne distrugem economia. Ei reprezintă acum o influenţă negativă asupra viitorului mediului, cât şi al civilizaţiei umane."

"Astăzi, stânga a adoptat multe politici care ar fi foarte distructive pentru civilizaţie, deoarece nu sunt realizabile din punct de vedere tehnic. Uitaţi-vă doar la criza energetică iminentă din Europa şi Marea Britanie, de care Putin profită. Dar este provocată de ei înşişi prin refuzul de a-şi dezvolta propriile resurse de gaze naturale, prin opoziţia faţă de energia nucleară şi prin adoptarea unei poziţii dificile faţă de combustibilii fosili în general", a scris Moore.

Stânga a "deturnat" Greenpeace

Moore a spus că "verde" pentru mediu şi "pace" pentru oameni au fost principiile fondatoare ale organizaţiei, dar "pacea" a fost în mare parte uitată, iar "verdele" a devenit singura agendă.

"Mulţi [aşa-zişi] lideri 'de mediu' spuneau acum că 'oamenii sunt duşmanii Pământului, duşmanii naturii'. Nu puteam să accept că oamenii sunt singura specie rea. Acest lucru seamănă prea mult cu 'păcatul originar', că oamenii se nasc cu răul, dar toate celelalte specii sunt bune, chiar şi gândacii, ţânţarii şi bolile", a argumentat Moore.

Fondatorul Greenpeace a spus că noua filozofie dominantă este aceea că lumea ar fi mai bună dacă ar exista mai puţini oameni.

"Dar oamenii care au spus acest lucru nu s-au oferit voluntar să fie primii care să dispară. Ei se comportă ca şi cum ar fi superiori celorlalţi. Acest tip de 'mândrie' şi 'îngâmfare' este cel mai rău dintre păcatele fundamentale", a punctat Moore.

Activist de mediu

În calitate de savant proeminent, ecologist şi lider de lungă durată în domeniul mediului la nivel internaţional, Patrick Moore este considerat unul dintre cei mai calificaţi experţi în domeniul mediului din lume. El este, de asemenea, unul dintre fondatorii Greenpeace, cea mai mare organizaţie de activism de mediu din lume.

Moore a obţinut un doctorat în ecologie la Universitatea din British Columbia în 1974 şi un doctorat onorific în ştiinţe la Universitatea de Stat din Carolina de Nord în 2005.

A cofondat Greenpeace în 1971 şi a fost preşedinte al Greenpeace Canada timp de nouă ani. Între 1979 şi 1986, Moore a fost director al Greenpeace International, o forţă motrice care a modelat politicile şi direcţiile grupului. În timpul mandatului său de 15 ani, Greenpeace a devenit cea mai mare organizaţie de activism de mediu din lume.

În 1991, Moore a fondat Greenspirit, o companie de consultanţă care se concentrează pe politici de mediu, energie, schimbări climatice, biodiversitate, alimente modificate genetic, păduri, pescuit, alimente şi resurse.

Între 2006 şi 2012, Moore a fost copreşedinte al Clean and Safe Energy Coalition, un grup de apărare a mediului cu sediul în SUA.

În 2014 a fost numit preşedinte al departamentului de ecologie, energie şi prosperitate al Frontier Centre for Public Policy, un grup de reflecţie canadian nepartizan în domeniul politicilor publice.

În 2019 şi 2020, Moore a fost preşedintele Coaliţiei CO2, un grup non-profit de apărare a mediului cu sediul în SUA, dedicat contestării afirmaţiilor false privind CO2 în legătură cu schimbările climatice.

Naraţiune falsă despre clor

"În momentul în care am decis să părăsesc Greenpeace, eram unul dintre cei 6 directori ai Greenpeace International. Eram singurul cu educaţie ştiinţifică formală, licenţă cu onoruri în ştiinţe şi silvicultură şi doctorat în ecologie. Colegii mei directori au decis ca Greenpeace ar trebui să înceapă o campanie pentru 'Interzicerea clorului în întreaga lume'."

Moore a declarat că este adevărat că clorul elementar gazos este foarte toxic şi a fost folosit ca armă în Primul Război Mondial. Cu toate acestea, clorul este unul dintre cele 94 de elemente [naturale] din tabelul periodic şi are multe roluri în biologie şi în sănătatea umană. De exemplu, sarea de masă (NaCl sau clorura de sodiu) este un nutrient esenţial pentru toate animalele şi multe plante. Este imposibil să 'interzici' NaCl.

El a subliniat că adăugarea de clor în apa potabilă, în piscine şi în spa-uri a fost unul dintre cele mai importante progrese din istoria sănătăţii publice în prevenirea răspândirii bolilor transmisibile prin apă, cum ar fi holera. Şi aproximativ 85 la sută din medicamentele farmaceutice sunt fabricate cu ajutorul chimiei legate de clor, iar aproximativ 25 la sută din toate medicamentele noastre conţin clor. Toţi halogenii, inclusiv clorul, bromul şi iodul, sunt antibiotice puternice; fără ei, medicina nu ar mai fi la fel.

"Greenpeace a numit clorul 'Elementul Diavolului' şi numeşte PVC-ul, clorura de polivinil, sau pur şi simplu vinilul, 'plasticul otrăvitor'. Toate acestea sunt false [şi] pentru a speria publicul. În plus, această politică greşită întăreşte atitudinea conform căreia oamenii nu sunt o specie demnă şi că lumii i-ar fi mai bine fără ei. Nu i-am putut convinge pe colegii mei directori de la Greenpeace să renunţe la această politică greşită. Acesta a fost punctul de cotitură pentru mine", a declarat Moore.

Naraţiune falsă despre urşii polari

Când a fost întrebat cum utilizează Greenpeace donaţiile masive, Moore a spus că acestea au fost folosite pentru a plăti "un personal foarte mare" (probabil peste 2.000 de persoane), reclame extinse şi programe de strângere de fonduri. Şi practic toate reclamele organizaţiei pentru strângerea de fonduri se bazează pe naraţiuni false, pe care el le-a infirmat temeinic în cărţile sale, un exemplu fiind cel al urşilor polari.

"Tratatul internaţional privind urşii polari, semnat de toate ţările polare în 1973, pentru a interzice vânătoarea nerestricţionată a urşilor polari, nu este niciodată menţionat de mass-media, de Greenpeace sau de politicienii care spun că ursul polar este pe cale de dispariţie din cauza topirii gheţii din Arctica. De fapt, populaţia de urşi polari a crescut de la 6.000-8.000 de exemplare în 1973 la 30.000-50.000 în prezent. Acest lucru nu este contestat", a declarat Moore.

"Dar acum se spune că ursul polar va dispărea în 2100, ca şi cum ar avea un glob de cristal magic care poate prezice viitorul. De fapt, iarnă trecută, în Arctica, s-a înregistrat o expansiune a gheţii faţă de anii precedenţi, iar în Antarctica a fost mai frig în iarnă trecută decât în ultimii 50 de ani."

Moore a precizat că nu pretinde că ştie totul şi că prezice viitorul cu încredere, aşa cum mulţi dintre cei care se ocupă cu "urgenţele climatice" pretind că pot face.

Scopul teoriei "apocalipsei ecologice

"Cred că populaţia umană a fost întotdeauna vulnerabilă la oamenii care prezic nenorocirea cu poveşti false", a argumentat Moore.

"Aztecii au aruncat fecioare în vulcani, iar europenii şi americanii au ars femei ca vrăjitoare timp de 200 de ani, pretinzând că acest lucru va 'salva lumea' de oamenii răi. Acest lucru a fost [denumit] 'mentalitate de turmă', 'gândire de grup' şi 'comportament de cult'. Oamenii sunt animale sociale cu o ierarhie şi este cel mai uşor să câştigi o poziţie înaltă folosind frica şi controlul."

Moore a declarat că teoria apocalipsei mediului este în principal despre "putere şi control politic", adăugând că el este dedicat să le arate oamenilor că situaţia nu este atât de negativă pe cât li se spune.

"Astăzi, în cele mai bogate ţări, descendenţii noştri iau decizii pentru care nepoţii noştri vor trebui să plătească. Predicţiile potrivit cărora lumea se apropie de sfârşit au fost făcute de mii de ani. Nici o singură dată nu s-a adeverit acest lucru. De ce ar trebui să le credem acum? Oamenii se tem în mod natural de viitor, deoarece este necunoscut şi plin de riscuri şi decizii dificile. Cred că există, de asemenea, un element de 'ură de sine' în această mişcare care propovăduieşte apocalipsa."

Moore a menţionat că tânăra generaţie de astăzi este învăţată că oamenii nu sunt demni şi că distrug Pământul. Această îndoctrinare i-a făcut să se simtă vinovaţi şi ruşinaţi de ei înşişi, ceea ce reprezintă un mod greşit de a aborda viaţa.

Demonizarea dioxidului de carbon

"Foarte puţini oameni cred că lumea nu se încălzeşte. Documentele arată clar că lumea se încălzeşte încă din jurul anului 1700, cu 150 de ani înainte de a folosi combustibili fosili. Anul 1700 a fost vârful Micii Epoci Glaciare, care a fost foarte rece şi a provocat pierderi de recolte şi foamete. Înainte de aceasta, în jurul anului 1000 d.Hr. a fost perioada caldă medievală, când vikingii au cultivat Groenlanda. [Şi] înainte de aceasta, în jurul anului 500 d.Hr. a fost Evul Mediu Întunecat, iar înainte de acesta, perioada caldă romană, când era mai cald decât în prezent, iar nivelul mării era cu 1-2 metri mai mare decât în prezent", a explicat Moore.

"Chiar şi până în jurul anului 1950, cantitatea de combustibil fosil folosit şi CO2 emis au fost foarte mici în comparaţie cu cele de astăzi. Nu cunoaştem cauza acestor fluctuaţii periodice de temperatură, dar cu siguranţă nu a fost CO2".

Moore a precizat că "opinia minoritară" nu se referă la istoria temperaturii Pământului, ci este vorba despre relaţia dintre temperatură şi CO2, care se află în centrul disputei.

"În această privinţă, sunt de acord că mulţi cred că CO2 este principala cauză a încălzirii. CO2 este invizibil, aşa că nimeni nu poate vedea de fapt ce face. Iar această 'majoritate' este compusă, în principal, din oameni de ştiinţă plătiţi de politicieni şi birocraţi, de mass-media sau de activişti care fac bani. [Restul este] publicul care crede această poveste, chiar dacă nu poate vedea de fapt ce face CO2", a punctat Moore.

Moore a prezentat un grafic al temperaturii măsurate continuu pe parcursul a 350 de ani (din 1659 până în 2009) în centrul Angliei. "Dacă dioxidul de carbon ar fi principala cauză a încălzirii, atunci ar trebui să existe o creştere a temperaturii de-a lungul curbei dioxidului de carbon, dar nu este aşa", a evidenţiat expertul.

Fondatorul Greenpeace a descris demonizarea CO2 ca fiind "complet ridicolă". El a adăugat că CO2 este baza întregii vieţi de pe Pământ, iar concentraţia sa în atmosferă în prezent, chiar şi în condiţiile creşterii, este mai mică decât a fost în cea mai mare parte a existenţei vieţii.

Creşterea CO2 este corelată cu creşterea plantaţiilor - studiu

Un studiu realizat în 2013 a constatat că nivelurile crescute de dioxid de carbon (CO2) au contribuit la creşterea frunzişului verde în toate regiunile aride ale lumii în ultimii 30 de ani.

Agenţia guvernamentală australiană CSIRO a realizat cercetarea în colaborare cu Universitatea Naţională Australiană (ANU). Datele s-au bazat pe observaţii prin satelit din anul 1982 până în 2010 în anumite părţi ale zonelor aride din Australia, America de Nord, Orientul Mijlociu şi Africa.

S-a constatat o creştere de 11% a acoperirii cu frunze în zona studiată, datorită a ceea ce se numeşte "fertilizare cu CO2".

Potrivit studiului, efectul de fertilizare apare atunci când nivelurile ridicate de CO2 permit unei frunze, în timpul fotosintezei - procesul prin care plantele verzi transformă lumina solară în zahăr - să extragă mai mult carbon din aer sau să piardă mai puţină apă în aer sau ambele.

"Dacă nivelul ridicat de CO2 face ca utilizarea apei de către frunzele individuale să scadă, plantele din mediile aride vor răspunde prin creşterea numărului total al frunzelor. Aceste modificări ale acoperirii foliare pot fi detectate prin satelit, în special în deşerturi şi savane, unde acoperirea este mai puţin completă decât în locurile umede", potrivit lui Randall Donohue, cercetător la CSIRO.

Naraţiunea despre încălzirea globală

"Cei care alarmează privind schimbările climatice preferă să discute despre cunoştinţele climatice doar începând cu 1850. Perioada de dinainte de aceasta ei o numesc epoca preindustrială. Această 'epocă preindustrială' a fost de peste 3 miliarde de ani, când viaţa era pe Pământ. Multe schimbări climatice [au avut loc în acea perioadă], inclusiv Epoci de gheaţă, Epoci de seră, extincţii majore datorate impactului cu asteroizi şi alte cauze necunoscute", a afirmat Moore.

"Astăzi, Pământul se află în Epoca Glaciară Pleistocenă, care a început acum 2,6 milioane de ani. ... Aşadar, cea mai recentă glaciaţie majoră, care a atins punctul culminant în urmă cu 20.000 de ani, nu a fost sfârşitul Epocii Glaciare. Suntem încă în Epoca Glaciară Pleistocenă, indiferent cât de mult doresc alarmiştii climatici să nege acest lucru."

Expertul a declarat că marea ironie a panicii actuale cu privire la climă este că Pământul este mai rece astăzi decât a fost timp de 250 de milioane de ani înainte de instalarea Epocii Glaciare Pleistocene. Iar CO2 este mai scăzut acum decât în mai mult de 95% din istoria Pământului.

"Dar nu veţi şti niciodată acest lucru dacă îi ascultaţi pe toţi oamenii care beneficiază de minciuna că Pământul va fi în curând prea cald pentru viaţă şi că CO2 va deveni mai mare decât a fost vreodată în istoria Pământului".

"Mai mult CO2 este benefic pentru mediu şi pentru oameni

Potrivit lui Moore, aproape toţi cultivatorii de sere comerciale din întreaga lume cumpără CO2 pentru a-l folosi în serele lor ca să obţină recolte cu până la 60% mai mari.

"Am fost impresionat când am zburat deasupra Coreei de Sud [şi am văzut] câte sere sunt în văi. La fel ca şi Columbia Britanică, Coreea are o mulţime de munţi şi nu prea multe terenuri agricole plate şi fertile."

"Sunt sigur că fermierii care se ocupă de sere pun volume mai mari de CO2 în serele lor, până la dublu şi triplu faţă de ceea ce este astăzi în atmosferă. Acest lucru se datorează faptului că aproape toate plantele care cresc afară, în atmosfera naturală, sunt lipsite de CO2, iar acesta este ceea ce le limitează să crească mai repede".

"Vă rugăm să consultaţi capitolul intitulat 'Climatul fricii şi al vinovăţiei' din cartea mea, [False catastrofe invizibile şi ameninţări de condamnare], dacă doriţi să înţelegeţi pe deplin aceste fapte", a transmis Moore.

Expertul a spus că majoritatea activiştilor de mediu, politicienilor şi aşa-zişilor experţi ştiu că nu putem opri creşterea utilizării combustibililor fosili sau reducerea emisiilor de CO2 în calendarul propus de aceştia.

"În 2015, în timp ce participam la COP (Conferinţa părţilor) de la Paris, am făcut un pariu public de 100.000 de dolari într-un comunicat de presă difuzat pe mai mult de 200 de canale media, conform căruia până în 2025 emisiile globale de CO2 vor fi mai mari decât în 2015. Nimeni nu a avut curajul să accepte pariul, nici măcar cineva din partea 'verzilor'", a declarat Moore.

"Ştiu că mai mult CO2 este în întregime benefic atât pentru mediu, cât şi pentru civilizaţia umană. Sunt mândru să fiu director al Coaliţiei CO2".

Ironia "neutralităţii privind carbonul"

Moore a declarat că "neutralitatea carbonului" este un termen politic, nu unul ştiinţific.

"Este pur şi simplu greşit să numim CO2 'carbon'. Carbonul este un element din care sunt compuse diamantele, grafitul şi negrul de fum (funinginea). [Iar] CO2 este o moleculă care conţine carbon şi oxigen şi este un gaz invizibil care reprezintă hrana primară pentru toate formele de viaţă. [De asemenea], este incorect să ne referim la NaCl (sarea de masă) ca fiind 'clor', chiar dacă NaCl conţine clor", a declarat Moore.

Expertul a arătat că, atunci când elementele (atomii) se combină între ele pentru a forma compuşi (molecule), acestea au întotdeauna proprietăţi foarte diferite de cele ale elementelor din care sunt făcute.

"'Net-Zero' este, de asemenea, un termen politic inventat de activişti care nu sunt oameni de ştiinţă. De exemplu, principalii lideri ai acestei cruciade sunt oameni precum Al Gore, Leonardo diCaprio şi Greta Thunberg, niciunul dintre ei nefiind om de ştiinţă."

Potrivit lui Moore, majoritatea populaţiei de pe glob care nu este fanatică faţă de climă.

"O altă mare ironie este că multe ţări cu cele mai reci climate, precum Canada, Suedia, Germania şi Marea Britanie, sunt cele mai îngrijorate de încălzire. De exemplu, temperatura medie anuală în Canada este de -5,35 grade Celsius."

Moore a mai explicat că fumul de la motoare nu este CO2, ci alte substanţe, deoarece CO2 este invizibil şi inodor. De asemenea, praful nu este CO2; este funingine şi poate fi controlat cu ajutorul tehnologiei actuale. Iar centralele pe cărbune construite astăzi sunt mult mai curate decât cele construite acum 20 de ani.

"Energia eoliană şi solară sunt paraziţi ai economiei"

"Energia solară şi cea eoliană sunt ambele foarte scumpe şi foarte nesigure. Este aproape ca o boală mintală faptul că atât de mulţi oameni au fost spălaţi pe creier pentru a crede că ţări întregi pot fi susţinute cu aceste tehnologii", a declarat Moore.

"Cred că energia eoliană şi cea solară sunt paraziţi ai economiei în general. Cu alte cuvinte, ele fac ţara mai săracă decât dacă s-ar folosi alte tehnologii mai fiabile şi mai puţin costisitoare."

Expertul a punctat că furnizorii de energie eoliană şi solară se bazează foarte mult pe subvenţii guvernamentale, pe scutiri de taxe şi pe mandate, prin care cetăţenii sunt forţaţi să cumpere energie eoliană şi solară chiar dacă este mai scumpă, sub pretextul că este "prietenoasă cu mediul".

"Milioane de oameni plătesc mai mult pentru energia eoliană şi solară, în timp ce câţiva oameni câştigă milioane de dolari, mărci, lire sterline etc. Este un pic ca o schemă Ponzi pe pieţele bursiere", a adăugat Moore.

"Acestea necesită suprafeţe vaste de teren, nu sunt disponibile în cea mai mare parte a timpului şi necesită energie fiabilă, cum ar fi energia nucleară, hidroelectrică, [cărbunele şi gazele naturale] pentru a fi disponibile atunci când energia eoliană şi solară nu sunt disponibile."

În opinia lui Moore, construcţia de parcuri eoliene şi solare utilizează cantităţi mari de combustibili fosili pentru minerit, transport şi construcţie. Iar în multe locaţii, în timpul vieţii lor, acestea nu produc nici pe departe suficientă energie cât este necesară pentru a le construi şi întreţine.

"De ce să nu folosim energia fiabilă [cum ar fi energia nucleară, hidroelectrică, gazele naturale etc.] ca sursă principală?", s-a întrebat Moore, adăugând că, dacă ar fi aşa, "atunci energia eoliană şi cea solară ar fi inutile".

"Plasticul nu este o substanţă toxică"

"Plasticul nu este o substanţă toxică. Acesta este motivul pentru care ne împachetăm şi ne învelim alimentele în el, pentru a preveni contaminarea lor. Plasticul nu devine toxic în mod magic atunci când intră în ocean", a declarat Moore.

"Bineînţeles, ei spun pe de o parte că plasticul nu se va descompune niciodată, iar apoi, pe de altă parte, spun că se va descompune rapid în 'microplastice', care, bineînţeles, sunt în mod convenabil invizibile, astfel încât nimeni nu poate observa sau verifica acest lucru de unul singur. Cât de inteligent!"

Potrivit lui Moore, sistemul nostru digestiv poate face diferenţa între "mâncare" şi plastic sau particule mici de nisip. Corpul nostru nu ingerează nisip în fluxul sanguin, indiferent cât de microscopic este nisipul.

Expertul a explicat că plasticul care pluteşte în ocean este ca un mic recif plutitor, la fel ca şi lemnul în derivă. Acesta oferă o suprafaţă pe care speciile marine îşi depun ouăle, se ataşează şi mănâncă lucrurile care sunt ataşate de el.

"Poluarea este de obicei toxică sau provoacă daune vieţii. Plasticul este pur şi simplu 'gunoi' pe lângă drum. Nu face rău la nimic. O excepţie este reprezentată de plasele de pescuit aruncate la gunoi, nu pentru că sunt din plastic, ci pentru că au forma necesară pentru a prinde peşti. Comunitatea de mediu ar trebui să colaboreze cu industria pescuitului pentru a nu mai arunca plasele deteriorate în mare şi să le aducă înapoi la docuri, unde pot fi reciclate, folosite într-o fabrică de transformare a deşeurilor în energie sau aruncate în siguranţă", a arătat Moore.

Acest interviu este o compilaţie a unui schimb de e-mailuri între Moore şi profesorul sud-coreean Seok-soon Park, profesor de ştiinţă şi ingineria mediului la Universitatea Ehwa Womans din Seul, Coreea de Sud, în noiembrie 2021. El a fost furnizat la The Epoch Times de către Park, cu permisiunea lui Moore, la 7 iulie 2022.