Exemple de excelenţă şi solidaritate pe timp de pandemie în Europa

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Alin Cristian Mituţă, consilier politic în delegaţia USR PLUS la Parlamentul European, a apreciat, miercuri, într-o postare pe Facebook, răspunsul pe care societatea civilă din diferite ţări europene l-a dat apelurilor lansate de autorităţile statului care cereau sprijinul voluntar din partea cetăţenilor.

Potrivit liderului PLUS, în Marea Britanie Serviciul Naţional de Sănătate (NHS) a lansat marţi un apel pentru voluntari care să ajute în măsurile de criză. Răspunsul din partea societăţii civile nu s-a lăsat deloc aşteptat: în 24 de ore s-au înscris peste 250.000 de voluntari, 11.000 de foşti medici şi 24.000 de studenţi în an terminal la medicină şi asistenţă medicală. Voluntarii vor duce mâncare şi medicamente celor izolaţi, vor duce oamenii în vârstă la programările la medic sau pur şi simplu vor suna persoanele aflate în izolare pentru a se asigura că sunt bine.

În Belgia, în schimb, în fiecare zi are loc o şedinţă publică de informare cu privire la situaţia coronavirus. Şedinţa de informare nu e ţinută de politicieni sau miniştri ci de medici, experţi ştiinţifici şi specialişti din celula de urgenţă care explică în detaliu situaţia sanitară, economică, demontează eventuale conspiraţii sau ştiri false şi răspund la întrebări.

Cu toate că în Germania este iminentă înmulţirea cazurilor, autorităţile din Saxonia şi Renania de Nord - Westfalia au decis să primească în spitalele lor pacienţi bolnavi de Covid-19 din Italia, pentru că "avem nevoie de solidaritate dincolo de frontiere, avem nevoie să prezervăm spiritul european".

Şi în România societatea civilă s-a mobilizat din nou exemplar: mai multe ONG-uri strâng donaţii pentru a cumpăra echipamente medicale pentru spitale; zeci de companii şi persoane fizice au donat sume de bani sau echipamente medicale; Casa Share a cumpărat din donaţii un aparat de testare care poate face 450 de teste/zi şi l-a oferit Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi; un antreprenor din Suceava şi-a pus la dispoziţie hotelul pentru medici, asistenţi medicali, voluntari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne