Exerciţiu militar NATO-Georgia lansat în apropiere de Tbilisi

Soldaţi georgieni.
Soldaţi georgieni. (Captură Foto)

Aproximativ 350 de militari din 24 de state membre NATO şi ţări partenere vor lansa luni un exerciţiu militar comun în Georgia, care va dura 11 zile.

Exerciţiul, numit NATO-Georgia Exercise 2019, se va desfăşura până în data de 29 martie la Centrul Naţional de Pregătire Krtsanisi, situat în apropierea capitalei Tbilisi, potrivit RFE/RL.

NATO-Georgia Exercise 2019 este “un exerciţiu important pentru Georgia şi un punct de cotitură semnificativ în privinţa consolidării cooperării militaro-politice dintre NATO şi Georgia”, potrivit unei declaraţii publicate de alianţa militară vestică.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va vizita Georgia în timpul exerciţiului pentru a se întâlni cu conducerea republicii din Caucaz şi pentru a participa la exerciţiu.

“Acesta este un exerciţiu pe care ar trebui să îl desfăşurăm în mod regulat şi demonstrează faptul că NATO şi Georgia sunt parteneri apropiaţi”, a declarat Stoltenberg jurnaliştilor în Bruxelles în 6 martie.

Primul exerciţiu militar comun NATO-Georgia a avut loc în 2016.

La un summit din 2008, NATO a fost de acord ca Georgia să devină în cele din urmă membru al alianţei, însă nu a fost stabilită o dată fermă, deşi perspectiva aderării a fost reconfirmată la fiecare summit de atunci.

Moscova şi-a exprimat în mod explicit opoziţia faţă de extinderea NATO, în special cu privire la Georgia şi Ucraina care, la rândul ei, urmăreşte să devină un membru al alianţei.

Georgia - o ţară cu aproximativ 3,7 milioane de locuitori - a purtat un război scurt cu Rusia în august 2008, iar prezenţa militară permanentă a Moscovei pe teritoriul georgian contribuie la amplificarea tensiunilor din regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe