Exodul care n-a mai fost. Peste 90% din firme au rămas în Rusia [Analiză]

McDonalds în Rusia
McDonalds în Rusia (Facebook McDonalds Russia)

Doar 8,5% din toate companiile din UE şi din G7 au părăsit efectiv Rusia, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din St. Gallen şi de şcoala de afaceri IMD din Lausanne, Elveţia, informează REMIX News.

Înainte de izbucnirea războiului, în Rusia funcţionau peste 2.400 de sucursale de companii şi 1.400 de companii din UE şi G7. Până la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut, doar 120 de firme părăsiseră Rusia sau îşi vânduseră compania de acolo.

Cercetarea indică faptul că ştirile privind un exod în masă al firmelor occidentale din Rusia au fost în mare măsură exagerate.

De fapt, întreprinderile au rezistat apelurilor venite din partea guvernelor, a mass-media şi a societăţii civile, potrivit cotidianului belgian Het Laatste Nieuws.

Companiile rămân sceptice şi reticente în ceea ce priveşte plecarea din Rusia, de teama pierderii afacerilor şi a personalului. Cele care au plecat au sfârşit prin a transfera activele în mâinile ruşilor, chiar şi pentru o singură rublă sau un euro simbolic, aşa cum a fost cazul Renault şi Nissan.

Potrivit Forbes, cel mai mare beneficiar a fost oligarhul Wladimir Potanin, a cărui companie Interros a cumpărat Rosbank de la Societe Generale, câştigând aproape 50 de miliarde de ruble (667 de milioane de euro) în acest proces.

Al doilea cel mai mare câştigător a fost Vladyslav Sviblov, a cărui companie Highland Gold Mining a cumpărat activele corporaţiei canadiene Kinross, ceea ce i-a adus un profit de aproape 40 de miliarde de ruble.

Nu departe a fost Ivan Tirişkin de la SPB, care a cumpărat 49,5% din acţiunile HKF-Bank LLC, câştigând peste 35 de miliarde de ruble.

Al patrulea pe listă a fost centrul de cercetare de stat FSUE NAMI, care a preluat uzinele deţinute de Renault şi Nissan, obţinând active în valoare de puţin sub 35 de miliarde de ruble.