Expansiunea yuan-ului continuă în ciuda manipulării bursei: LME va accepta renminbi drept garanţie

Un investitor scrie date pe palmă la o bursă din Kunming, capitala provinciei chineze sud-vestice Yunnan.
Un investitor scrie date pe palmă la o bursă din Kunming, capitala provinciei chineze sud-vestice Yunnan. (Captură Foto)

Oricât de exagerată ar fi pentru unii noţiunea că dolarul îşi va păstra pentru totdeauna poziţia de rezervă valutară globală, yuan-ul este pe cale să joace un rol critic la nivel global în sectorul financiar, al investiţiilor şi comerţului, conform website-ului Zero Hedge.

Unii analişti au susţinut de ceva timp că banca AIIB şi Silk Road Fund vor ajuta la deschiderea unei noi ere a supremaţiei yuan-ului în investiţiile şi comerţul de la nivel internaţional. Un număr de situaţii recente susţin de asemenea acest lucru: eforturile depuse de Beijing ca moneda naţională a Chine - yuanul sau renminbi cum se numeşte oficial – să joace un rol mai mare în împrumuturile făcute prin AIIB; denominarea în yuani a împrumuturilor efectuate de banca BRICS; şi investiţiile agresive ale Chinei în Pakistan şi Brazilia prin iniţiativa Silk Road.

În ceea ce priveşte pieţele financiare, China a confirmat recent lansarea iminentă a unui preţ pentru aur denominat în yuani, ceea ce se conformează cu acceptarea de către LBMA a primelor bănci chineze care pot să participe la licitaţiile care determină preţurile la aur în Londra.

Acum, în cel mai recent semn al proliferării şi expansiunii yuan-ului, acesta va fi acceptat ca garanţie de către London Metal Exchange (LME) – alături de dolar, moneda euro, lira sterlină şi yenul japonez – pentru băncile şi brokerii care acţionează pe platforma sa. LME este cel mai mare cadru pentru tranzacţionarea metalelor, cu o valoare a schimburilor de 15 trilioane de dolari în 2014.

Piaţa chineză a acţiunilor ar putea fi agitată în prezent, dar yuanul este tot mai împins în sistemul financiar global.

Deşi este în mare parte o schimbare tehnică, măsura adoptată de LME marchează un nou punct de cotitură pentru moneda chineză.

Yuan-ul este acum cea de-a cincea cea mai folosită valută pentru plăţile internaţionale, ocupând locul 7 cu un an în urmă, conform datelor oferite de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication.

Un sondaj al Bank of England a arătat luni că în luna aprilie a acestui an, după o cursă de şase luni consecutive, comerţul în yuani a crescut cu 25% la Londra, chiar dacă volumele tranzacţionate în alte valute au scăzut cu o medie de 8% în aceeaşi perioadă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii