Expert din RM: Trebuie convocat de urgenţă Consiliul Suprem de Securitate pe fundalul acţiunilor militare ale Rusiei împotriva Ucrainei

Ministerul Apărării trebuie să dea explicaţii vizavi de riscurile militare care parvin din regiunea transnistreană şi îngrijorează Kievul, afirmă Dionis Cenuşă.
Dionis Cenuşă
Dionis Cenuşă (expert-grup.org)

Toată regiunea (şi tot globul) vorbeşte despre manevrele militare al Rusiei la frontiera ucraineană, constată politologul Dionis Cenuşă, menţionând că ameninţările sunt atât de reale ca Ucraina îşi întăreşte poziţiile militare nu doar la hotarul estic sau în direcţia Crimeei, dar şi de-a lungul segmentului transnistrean, la hotarul cu Moldova.

În opinia analistului, uimeşte faptul că nici Preşedinţia şi nici Guvernul nu a făcut nicio declaraţie despre situaţia din regiunea transnistreană, pe fundalul acţiunilor militare ale Rusiei împotriva Ucrainei.

Mai mult, este necesară convocarea urgentă a Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pentru a discuta despre riscurile şi ameninţările legate de concentrarea forţelor ucrainene pe segmentul transnistrean.

Acest subiect trebuie să fie pe agenda preşedintelui Sandu după revenirea de la Strasbourg, pe care nu poate să-l ignore. Convocarea CSS pe acest subiect este imperativă, nu opţională, a adăugat Dionis Cenuşă, precizând că până atunci, Ministerul Apărării poate veni cu explicaţii vizavi de riscurile militare care parvin din regiunea separatistă şi îngrijorează Kievul.

Uniunea Europeană estimează că Rusia a comasat circa 150.000 de soldaţi ruşi lângă graniţele Ucrainei - cea mai mare desfăşurare de forţe din ultimii ani - şi că va fi nevoie doar de „o scânteie” pentru a declanşa o confruntare.

„Este cea mai mare desfăşurare militară a armatei ruse la frontierele ucrainene vreodată. Este clar că este o chestiune de îngrijorare atunci când desfăşori o mulţime de trupe", a declarat în context şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, atenţionând că mai periculoasă în acest moment este comasarea trupelor ruseşti, inclusiv spitale militare de campanie şi „tot felul de tehnică militară”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe