Expert din Shanghai şi logodnica sa, reţinuţi de PCC pentru că ar fi ajutat la spargerea blocadei internetului

California - Protestatari împotriva cenzurii internetului din China. Fotografie de arhivă.
California - Protestatari împotriva cenzurii internetului din China. Fotografie de arhivă. (Jose Gil/Shutterstock)

He Binggang, în vârstă de 46 de ani, este proprietarul unei firme de calculatoare şi electronice din Shanghai. Din luna octombrie a anului trecut, He şi logodnica sa, Zhang Yibo, fost director de afaceri la Siemens Shanghai, au fost reţinuţi pentru că ar fi ajutat publicul chinez să aibă acces la informaţii necenzurate prin ocolirea firewall-ului de internet al regimului comunist.

Articolul 300 - în care au încadrat presupusa infracţiune - din legea penală chineză, care interzice "utilizarea unei organizaţii considerate eretice pentru a submina aplicarea legii", a fost folosit în mod excesiv de Partidul Comunist Chinez (PCC) împotriva adepţilor unei practici spirituale numite Falun Gong. Atât He, cât şi Zhang sunt practicanţi Falun Gong.

Falun Gong este o disciplină spirituală care include cinci exerciţii meditative şi un set de învăţături morale centrate pe principiile adevărului, compasiunii şi toleranţei. Popularitatea sa a atins un nivel maxim la sfârşitul anilor 1990 în China, estimându-se că numărul practicanţilor se situează între 70 şi 100 de milioane.

Percepând această popularitate ca pe o ameninţare, PCC a lansat o campanie brutală împotriva Falun Gong în 1999. De atunci, milioane de aderenţi au fost reţinuţi în închisori, lagăre de muncă şi centre de detenţie din întreaga ţară, unde sunt supuşi la tortură, muncă forţată, îndoctrinare şi li se recoltează organele forţat.

Ocolirea Firewall-ului

The Epoch Times a confirmat, cu surse apropiate cazului, că poliţia PCC îi monitoriza pe He şi Zhang de ceva timp. Prin supravegherea traficului de internet, aceştia au depistat o serie de date până la un instrument de ocolire a firewall-ului, numit oGate.

Regimul chinez gestionează cel mai extins şi sofisticat aparat de cenzură şi supraveghere online din lume, cunoscut sub numele de Marele Firewall, care blochează traficul de internet în şi din China.

Astfel, mulţi chinezi din interiorul ţării folosesc instrumente de spargere a blocadei pe internet a PCC şi de a accesa informaţii necenzurate din lumea exterioară, cum ar fi reţelele private virtuale (VPN).

De-a lungul anilor, practicanţii Falun Gong au dezvoltat o serie de instrumente de ocolire a firewall-ului, care pot fi utilizate gratuit. oGate este cel mai recent astfel de instrument. Acesta nu necesită ca utilizatorul să instaleze niciun software. Datorită uşurinţei sale de utilizare, oGate permite vizualizarea a milioane de pagini pe lună.

Ţinut în izolare

La 9 octombrie 2021, în jurul orei 21:00, mai mult de 10 ofiţeri de la secţia de poliţie a districtului Changning din Shanghai l-au arestat pe He şi i-au răscolit locuinţa, fără mandat de arestare sau de percheziţie. Ei nu au furnizat nici lista obiectelor confiscate, care includea calculatoarele personale şi telefonul mobil al lui He, potrivit unui prieten al lui Zhang.

Zhang a fost, de asemenea, luată de poliţie, iar de atunci cuplul a fost reţinut în Centrul de detenţie din districtul Changning.

În primele cinci luni de detenţie, singura modalitate de comunicare a lui He şi Zhang cu lumea exterioară - prin intermediul avocaţilor lor - a fost refuzată de către Centrul de Detenţie al Districtului Changning, afirmând că este ordin "de sus", a menţionat prietenul lui Zhang pentru The Epoch Times.

La începutul lunii martie, avocaţilor li s-a permis în cele din urmă să vorbească cu clienţii lor prin telefon, fără înregistrare video.

He Binggang

He Binggang a dat dovadă de aptitudini tehnice excepţionale încă din adolescenţă. El a inventat un sistem activat prin voce, care ajută persoanele nevăzătoare să folosească calculatorul, invenţie care i-a adus un premiu de top la vârsta de 15 ani. La 16 ani a trecut examenul pentru obţinerea certificatului de programator, potrivit Minghui.org, un site web cu sediul în SUA, care serveşte drept centru de informare cu privire la persecuţia Falun Gong în China.

La 18 ani, He Binggang a fost admis, fără examen, la prestigioasa Universitate Fudan din Shanghai. Patru ani mai târziu, a fost admis din nou fără să fie nevoie să dea vreun examen.

Însă totul s-a schimbat pentru He de când a început persecuţia împotriva Falun Gong. Universitatea Fudan l-a forţat să renunţe la şcoală în 2000, deoarece el a refuzat să renunţe la practica spirituală.

De atunci, He a fost arestat, reţinut şi torturat de multe ori, până în punctul în care aproape că a paralizat. Însă a încercat permanent să ţină pasul cu tehnologia internetului în curs de dezvoltare şi a devenit un expert autodidact în calculatoare.

În 2007, a deschis o firmă de calculatoare şi electronice, după ce a stat 6 ani în închisoare.

"Mi-a plăcut mult filozofia şi am căutat un scop în viaţă până când am găsit credinţa mea [Falun Gong]. Fac afaceri în mod cinstit şi nu mă lupt cu alţii pentru profit. Inima mea este împăcată şi mi-am făcut o mulţime de prieteni", a declarat el.

Afacerea lui a crescut rapid, deşi He şi compania sa se aflau sub supravegherea poliţiei. Poliţia PCC nu a tolerat succesul lui He în afaceri şi, în aprilie 2010, a plantat "obiecte ilegale" în afacerea sa, ca să aibă pretext să facă o razie în firmă şi să îl plaseze în detenţie, potrivit prietenului lui Zhang.

În timp ce se afla în închisoare, He a fost bătut atât de rău încât a dezvoltat o compresie la nivelul coloanei vertebrale. A suferit dureri atroce, dar nu i-au fost acordate îngrijiri medicale timp de nouă luni, din iulie 2010 până în martie 2011.

Zhang Yibo

Zhang Yibo, în vârstă de 43 de ani, a început să practice Falun Gong imediat după ce a început persecuţia în 1999, a relatat Minghui.

La 4 iunie 2009, Zhang şi mama ei, Li Yaohua, de asemenea practicantă, au fost luate din casă de către poliţie pentru că au distribuit informaţii despre Falun Gong. În ciuda eforturilor depuse de fratele mai mare al lui Zhang, care se află în Statele Unite, şi de bunicul ei, care locuieşte în Taiwan, Zhang şi Li au fost amândouă condamnate la închisoare.

Zhang a fost condamnată la 18 luni. Acest lucru a pus capăt carierei lui Zhang ca manager de afaceri la Siemens Shanghai.

Mama lui Zhang a primit o pedeapsă de trei ani şi jumătate. Femeia s-a îmbolnăvit foarte grav în închisoare, cu afecţiuni ale nervului sciatic şi ale coloanei cervicale şi vomita când mânca. Avea, de asemenea, tensiune arterială ridicată şi angină pectorală. În martie 2010, a fost trimisă la spital, dar închisoarea a refuzat să o elibereze pe baza certificatului medical.

Li nu şi-a recăpătat sănătatea nici până în ziua de azi.

Persecuţia continuă

Acum, starea de sănătate a lui He Binggang s-a deteriorat şi mai mult, el aflându-se în centrul de detenţie. El i-a spus avocatului său în martie că suferă de dureri de cap continue, are probleme de digestie, de coagulare şi incontinenţă urinară, a declarat prietenul său pentru The Epoch Times. În unele momente, nu-şi putea mişca membrele şi nu putea decât să stea întins în pat.

Cazurile lui Zhang şi He au fost trimise la Tribunalul Districtului Changning la 15 martie 2022. Ei aşteaptă deja de trei luni să fie stabilită data pentru judecată şi nu se ştie peste cât timp se va lua o decizie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe