Expert: Dodon a fost cu Plahotniuc în ziua în care s-au anunţat rezultatele la prezidenţiale

Cu toate că preşedintele Dodon a menţionat de mai multe ori că nu s-ar fi întâlnit cu Plahotniuc, directorul IDIS-Viitorul declară că cei doi au fost împreună chiar în ziua în care se anunţau rezultatele alegerilor prezidenţiale.
Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon
Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon (The Epoch Times Romania)

Directorul IDIS-Viitorul, Igor Munteanu, a afirmat că în ultima zi de alegeri, când Igor Dodon încă nu era preşedinte, acesta „a avut o convorbire cu preşedintele Poroşenko” care l-a felicitat cu rezultatele obţinute şi care i-a pus anumite condiţii privind vizitele şefului statului în Ucraina, având în vedere declaraţiile referitoare la Crimeea făcute de „candidatul Dodon în campania electorală şi care nu erau acceptabile pentru Ucraina”. Mai mult decât atât, Munteanu a ţinut să sublinieze faptul că cel care „i-a transmis receptorul candidatului Dodon” ar fi fost chiar liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, cu care Dodon a afirmat de nenumărate ori că nu s-ar fi întâlnit.

„Această întrebare valorează multe milioane şi evident că de la persoana care i-a întins telefonul să vorbească cu preşedintele Poroşenko porneşte toată această gâlceavă. Evident că era liderul Partidului Democrat. De la asta pornind, respectiv scenografia care se întâmplă în viaţa politică din Republica Moldova a creat nişte piese foarte interesante pentru a avea iluzia că Partidul Socialiştilor este opusul Partidului Democrat şi în acest fel s-a divizat oarecum scena politică. În realitate, evident că Partidul Democrat şi Partidul Socialist sunt într-o anumită coordonare. Au probabil anumite momente în care îşi coordonează foarte bine activităţile de mai departe”, a declarat directorul IDIS-Viitorul în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV.

După declaraţiile lui Igor Munteanu, toată lumea s-ar aştepta ca şeful statului să vină cu o reacţie, însă „Dodon nu va vorbi până când acest lucru nu-i va conveni lui Plahotniuc. Lui Plahotniuc nu-i convine acum să divulge existenţa acestor aranjamente şi ajustări. Nu-i convine tocmai din motiv că e război, trebuie să dea senzaţia de război”, consideră directorul Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru.

Şi dacă tot se vorbeşte despre un război între preşedintele Dodon şi socialişti pe de o parte şi Plahotniuc şi democraţi de cealaltă parte, iar în război, după cum a menţionat şi Vasile Botnaru, ar trebui să existe victime, Igor Munteanu a precizat că acestea există şi că ar fi chiar cetăţenii Republicii Moldova, întrucât guvernarea nu face decât să îndepărteze Moldova de standardele care trebuie să fie întrunite după implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

Potrivit lui Igor Munteanu, anume din cauza erorilor înfăptuite de către guvernarea de la Chişinău, în Republica Moldova, din peste 8 miliarde de lei care ar fi trebuit să intre în economia statului, sub forma ajutorului tehnic, sprijinului bugetar, au intrat în jur de 14%. Totodată, Munteanu a amintit de declaraţia formulată de către ALDE şi Partidul Popular European privind modificarea sistemului electoral din Moldova prin trecere la sistemul mixt de vot.

„Reacţia pe care am auzit-o din partea unor politicieni care ar trebui să se respecte era în felul următor, „dar cine sunt ei, sunt nişte politicieni”. O asemenea dispoziţie nu creează dialogul care ar trebui să aducă credibilitate, să formuleze exact care sunt scopurile comune. Moldova este o ţară de prioritate pentru Uniunea Europeană atâta timp cât se comportă decent, iar cuvintele merg după fapte care vorbesc despre capacitatea noastră de a ne ţine promisiunile”, a subliniat expertul.

De menţionat este faptul că declaraţiile europenilor privind finanţarea Republicii Moldova au fost extrem de limpezi, întrucât s-a spus că „nimic nu va mai fi cum a fost înainte, inclusiv nu va mai fi niciun sprijin financiar pentru Republica Moldova, dacă nu va exista proporţionalitate pe eforturi interne”. Munteanu a mai afirmat că aceste declaraţii ar semnifica că înainte să se decidă alocarea de bani pentru Republica Moldova, totul va fi cântărit şi măsurat de o sută de ori.

„Dl Mureşan a spus recent, „nu uitaţi, din 100 de milioane care au fost promise la începutul anului, nu a intrat nici un cent”. Pe de altă parte, dacă vor intra, vor intra în tranşe, după monitorizări intense a felului în care Guvernul îşi onorează obligaţiile şi din ceea ce am înţeles eu, se anunţă finanţarea unor proiecte din afara arcului guvernamental, în afara relaţiei cu Guvernul Republicii Moldova”, a adăugat Igor Munteanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe