Expert economic: Raportul Kroll nu este decât capul lui Moţoc aruncat în mulţime

Sveatoslav Mihalache, expert economic
Sveatoslav Mihalache, expert economic (facebook.com / mihalache.sveatoslav)

Publicarea raportului Kroll a demonstrat o dată în plus că sistemul financiar-bancar al Republicii Moldova a fost complet distrus, însă aduce şi o mulţime de întrebări, cea mai importantă fiind cine sunt beneficiarii miliardelor furate. Mai mulţi analişti economici sunt uimiţi de faptul că în raport, deşi sunt descrise mai multe operaţiuni dubioase, totuşi nu apare nicio instituţie a statului care să fi încercat să le oprească.

„Raportul Kroll este doar unul preliminar care spune că nu a putut să depisteze beneficiarii finali ai tuturor operaţiunilor. BNM chiar a fost, până la urmă, un complice al acestui dezastru în care s-a ajuns.”, a declarat expertul economic Victor Ciobanu într-un interviu acordat postului Jurnal TV.

„Mi se pare un pic deplasată situaţia în care se face trimitere doar la un grup de companii. Prea unilateral se arată cu degetul doar la o singură persoană , care probabil, într-un fel, acum este comodă ca victimă. Nu se face referinţă la rolul instituţiilor abilitate. Ce a făcut Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Banca Naţională?”, a adăugat analistul.

În opinia expertului economic Vitalie Rapcea, astfel de „scheme financiare implică foarte multe persoane fiind imposibile fără o acoperire politică”, iar Centrul pentru Spălarea Banilor din cadrul CNA, sau BNM ar fi trebuit să intervină, pentru a opri frauda care s-a produs.

„Acest raport demonstrează încă odată că avem un sistem cleptocratic şi putred, şi mă refer atât la guvernanţi, cât şi la Banca Naţională. În acest raport se vorbeşte doar despre companiile lui Shor. Acest tânăr bancher nu avea posibilitatea să facă de unul singur toate operaţiunile respective, în spatele lui stă tot sistemul, începând de la BNM şi terminând cu Guvernul”, a menţionat Sveatoslav Mihalache, expert economic.

Decizia şefului Legislativului de a publica raportul pe blogul personal, în opinia analiştilor, nu este decât un spectacol menit să calmeze spiritele societăţii, având în vedere amploarea protestului de duminică 3 mai. „Este capul lui Moţoc aruncat în mulţime”, a subliniat Mihalache.

Se încearcă crearea impresiei că democraţii nu sunt implicaţi, având în vedere că Andrian Candu este deputat în Partidul Democrat, însă nu trebuie uitat faptul că în perioada iulie 2014 – ianuarie 2015, acelaşi Candu a fost ministru al economiei în R.Moldova.

„De ce a trebuit BNM să ne spună că este un raport secret din moment ce ea l-a comandat? Iar acum Kroll ar trebui să-l dea în judecată pe Preşedintele Parlamentului din Chişinău”, comentează Ciobanu modalitatea prezentării raportului.

Precizăm că marţi 5 mai, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova a publicat pe blogul personal raportul companiei Kroll cu privire la acţiunile care au dus la colapsul sistemului financiar-bancar al Republicii Moldova.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe