Expert Grup din RM: Dacă numărul de infectări şi decese creşte în ritm accelerat, este absolut necesară instituirea unui nou lockdown

.
. (pixabay.com)

În baza analizei impactului lockdown-ului din 2020, Centrul Analitic Independent Expert Grup constată că un lockdown instituit în 2021 va permite prevenirea infectării a circa 49,2 mii persoane şi va salva peste 1100 oameni.

Astfel, având în vedere că prioritatea zero pentru guvernare trebuie să fie prevenirea răspândirii virusului şi salvarea vieţilor omeneşti, în situaţia în care numărul de noi infectări şi decese creşte în ritm accelerat, este absolut evidentă necesitatea instituirii unui nou lockdown.

Totodată, pentru atenuarea costurilor economice, care ar putea fi mai mari faţă de cele din 2020, deoarece, în mare parte, firmele şi populaţia şi-au epuizat rezervele, lockdown-ul trebuie corelat cu măsuri compensatorii, focusate pe 2 obiective: (i) acces la finanţare pentru firme, prin emitere de garanţii de stat; şi (ii) compensarea pierderilor salariale pentru angajaţi în proporţie de circa 75%.

Experţii menţionează într-un comentariu că estimările econometrice confirmă impactul benefic al lockdown-ului din 2020 asupra situaţiei sanitare. Acesta a permis atenuarea numărului de îmbolnăviri noi cu Covid-19 cu circa 20% şi reducerea numărului de decese cu circa 45%, faţă de situaţia în care nu era instituit lockdown.

În mod surprinzător, costurile economice ale acestuia nu au fost atât de dramatice precum deseori se vehiculează. Este adevărat că anul 2020 a marcat una dintre cele mai grave recesiuni din ultimii 20 de ani, însă aceasta a fost cauzată de suprapunerea a 2 crize: seceta şi impactul Covid-19 asupra cererii interne şi externe.

Lockdown-ul a avut un anumit efect net care a acutizat situaţia economică timp de 2 luni, însă acest efect a fost compensat printr-o anumită revigorare economică, deşi marginală, în perioada post-lockdown.

Impactul bugetar net al lockdown-ului a fost şi el pe de o parte unul dramatic, fiind estimat la circa 1,7 miliarde MDL, care a fost urmat de o revenire marginală a încasărilor bugetare în lunile următoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe