Expert-Grup: Iniţiativa lui Dodon de a redistribui profiturile BNM pentru acoperirea „fraudei bancare” - atentat la independenţa instituţiei

Protest în faţa Băncii Naţionale a Moldovei
Protest în faţa Băncii Naţionale a Moldovei (facebook.com)

Centrul Analitic Independent Expert-Grup susţine că iniţiativa lui Igor Dodon privind realocarea unei părţi din profitul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în bugetul de stat în vederea acoperirii parţiale a datoriei de stat formată în urma intrării în vigoare a “legii miliardului” vine în contradicţie cu principiile de independenţă ale băncilor centrale şi are implicaţii importante asupra cadrului de stabilitate macro-financiară din ţară.

În plus, iniţiativa nu poate soluţiona problema fundamentală - lipsa progresului real în procesul investigaţiilor pe marginea “furtului miliardului”, iar resursele necesare pentru stingerea anticipată a datoriei nu au fost identificate.

Autorităţile de la Chişinău, indiferent de competenţe şi culoarea politică, nu au reuşit până în prezent să recupereze niciun leu din activele fraudate din sistemul bancar în contextul „furtului miliardului” şi nici nu au fost traşi la răspundere cei vinovaţi de fraudele respective, cetăţenii continuând să plătească nota de plată.

Mai mult decât atât, potrivit experţilor, subiectul respectiv a devenit extrem de politizat, fiind utilizat ca instrument de speculaţii politice, în timp de procesele reale legate de investigaţii şi recuperarea banilor rămân lente şi netransparente. Până în prezent, nu au fost identificate sursele necesare pentru stingerea anticipată a datoriei faţă de BNM şi, respectiv, eliminarea sau atenuarea acestei poveri asupra bugetului de stat.

O camuflare a lipsei reale a progresului, care este de fapt miezul problemei, poate fi considerată şi iniţiativa lui Dodon de a transpune parţial pe umerii BNM a poverii legate de “furtul miliardului”. Aceasta, la fel ca şi iniţiativa lansată recent privind realocarea unei părţi din rezervele valutare pentru scopuri de dezvoltare economică, afectează în mod direct nivelul de capitalizare a autorităţii monetare şi, respectiv, riscă să submineze independenţa instituţiei.

Procesele respective confirmă unul dintre principalele riscuri identificate de către Expert-Grup pentru anul 2020 privind atentatele la independenţa autorităţii monetare. Practica de partajare a profitului băncilor centrale cu bugetul de stat este considerată una detrimentală pentru independenţa autorităţilor monetare, fapt ce afectează credibilitatea acestora şi, respectiv, capacitatea de a promova o politică monetară echilibrată şi de a asigura stabilitatea macro-financiară a ţării.

În concluzie, Expert-Grup a reiterat mecanismul propus în 2016 de stingere anticipată a datoriei faţă de BNM ca rezultat al activării “legii miliardului”, conform căruia toate veniturile provenite din vânzarea activelor şi executarea gajului deţinut de băncile falimentare, iar ulterior şi încasările din recuperarea banilor fraudaţi, să fie canalizate exclusiv pentru stingerea anticipată a datoriei respective.

În paralel, procesul respectiv să fie maxim de transparent, iar reprezentanţii guvernării să raporteze periodic publicului în ceea ce priveşte mersul investigaţiilor şi progresul privind recuperarea banilor fraudaţi. Orice deviere de la aceste priorităţi sunt jocuri politice şi, de fapt, compromiterea eforturilor reale de a pune punct acestui episod ruşinos în istoria modernă a R. Moldova - “furtul miliardului”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe