Expert ONU: Asasinarea lui Jamal Khashoggi a fost plănuită de saudiţi

Investigatorii turci au fost stânjeniţi în cercetările privind uciderea lui Jamal Khashoggi în Istanbul, a precizat un expert ONU. Un grup de ONG-uri au subliniat lipsa de răspundere faţă de asasinarea jurnalistului saudit.
O persoană afişează o fotografie cu jurnalistul saudit Jamal Khashoggi în timpul unui protest organizat de membri ai unei asociaţii media turceşti la intrarea în Consulatul saudit din Istanbul, Turcia, 8 octombrie 2018
O persoană afişează o fotografie cu jurnalistul saudit Jamal Khashoggi în timpul unui protest organizat de membri ai unei asociaţii media turceşti la intrarea în Consulatul saudit din Istanbul, Turcia, 8 octombrie 2018 (Chris McGrath/Getty Images)

Raportorul special al ONU pentru execuţii extrajudiciare, sumare sau arbitrare, Agnes Callamard, nu avut reţineri joi în remarcile făcute la sfârşitul unei vizite efectuate în Turcia, relatează Deutsche Welle. “Dovezile colectate în timpul misiunii mele în Turcia arată că domnul Khashoggi a fost victima unui omor brutal şi premeditat, planificat şi comis de oficiali ai statului Arabia Saudită”, a declarat Callamard.

Jamal Khashoggi, fost editorialist la publicaţia americană The Washington Post, a fost ucis în clădirea Consulatului saudit din Istanbul în octombrie 2018. El era autorul unor articole critice la adresa prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Turcia a susţinut că are dovezi că jurnalistul a fost ucis şi apoi dezmembrat de o echipă de asasini trimisă special din Arabia Saudită în Istanbul.

Callamard a criticat de asemenea autorităţile saudite pentru blocarea investigaţiei, afirmând într-o declaraţie că investigatorii turci au avut prea puţin timp şi acces neadecvat pentru a cerceta în mod profesionist scena crimei conform standardelor internaţionale pentru investigaţii”. Raportul complet va fi prezentat Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în luna iunie.

Un grup de organizaţii nonguvernamentale (ONG) au publicat joi o declaraţie susţinând că este “profund îngrijorat de lipsa de transparenţă şi responsabilitate în cazul asasinării cetăţeanului saudit Jamal Khashoggi, precum şi cu privire la persecutarea de către Arabia Saudită a altor jurnalişti şi dizidenţi”.

ONG-urile, care includ Human Rights Watch din SUA, au citat un raport publicat în noiembrie 2018 de Washington Post, potrivit căruia CIA a concluzionat că prinţul bin Salman a ordonat asasinarea lui Khashoggi. O hotărâre şi un raport al administraţiei prezidenţiale americane pe această temă ar urma să fie prezentate vineri.