Experţi: Autorităţile ar adopta sistemul electoral mixt, ignorând Comisia de la Veneţia

Comisia de la Veneţia a dat aviz negativ sistemului mixt pentru Republica Moldova încă în anul 2014, iar unii experţi consideră că acum nu poate fi altfel, întrucât lucrurile în R. Moldova în ultima perioadă doar s-au agravat, iar partenerii externi văd acest lucru. Candu insistă totuşi.
Experţi moldoveni, discuţie pe marginea documentului publicat de Reuters, privind decizia Comisiei de la Veneţia
Experţi moldoveni, discuţie pe marginea documentului publicat de Reuters, privind decizia Comisiei de la Veneţia (Captură foto)

Jurnaliştii de la Agenţia de presă Reuters au intrat în posesia unui document al Comisiei de la Veneţia, încă nepublicat oficial, în care este criticată intenţia autorităţilor de la Chişinău de a modifica sistemul electoral. Experţii europeni califică sistemul mixt ca fiind „inoportun” din cauza riscului că membrii următorului parlament, aleşi în circumscripţii uninominale să ajungă a fi supuşi unei influenţe nejustificate din partea intereselor politice sau de afaceri. Totodată, reporterii de la Reuters au aflat care este şi părerea preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu vizavi de propunerile Comisiei de la Veneţia, care nu este de acord cu toate concluziile experţilor.

Spicherul Parlamentului a menţionat că majoritatea parlamentară va saluta argumentele juridice şi expertiza tehnică a Comisiei, care vor duce la îmbunătăţirea sistemului electoral, dar nu va accepta „să se intervină în ceea ce noi considerăm opţiunea suverană a ţării”. Mai mult decât atât, Candu consideră că unele recomandări ale Comisiei de la Veneţia le depăşesc competenţele, astfel, „fie le vom neglija, fie vom lucra cu cei din Comisia de la Veneţia pentru a-i convinge să-şi schimbe părerea”.

Dacă deputaţii din majoritatea parlamentară nu au dorit să comenteze pe marginea celor apărute în presă, motivând că nu ar fi vorba de un document oficial pentru a se discuta, atunci parlamentarii din opoziţie consideră că şeful Legislativului Andrian Candu s-ar contrazice în momentul în care afirmă că Parlamentul va ţine cont doar de expertiza tehnică a Comisiei de la Veneţia.

„Cred că ei au depăşit demult orice linie roşie şi se vede că miza este una mare, „a fi sau a nu fi””, a declarat pentru Jurnal TV deputatul liberal-democrat, Grigore Cobzac. Vadim Pistrinciuc, deputat PLDM a specificat că „dl Candu a spus că nu va opera modificări în afara recomandărilor Comisiei de la Veneţia, este o contradicţie în direct, plus Republica Moldova este o ţară care se doreşte a fi europeană şi democrată, iată de ce este crucial să respectăm buchia recomandărilor Comisiei de la Veneţia”.

Liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu şi-a exprimat speranţa că actuala guvernare va avea suficient discernământ pentru a nu ignora toate instituţiile internaţionale, fapt ce ar putea duce la izolarea statului R. Moldova, „asta însemnând schimbarea vectorului geopolitic, în sensul în care Integrarea Europeană este şi aşa doar pe hârtie”. La rândul său, preşedintele Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase a menţionat că „Occidentul, structurile de resort ale Consiliului Europei au înţeles foarte bine ce se vrea prin acest proiect de lege”.

„Comisia de la Veneţia trebuie să adopte avizul său pe data de 16 iunie. Practica Comisiei de la Veneţia este de a-şi întocmi opiniile cu două, trei săptămâni înainte şi de a le expedia autorităţilor şi altor persoane, inclusiv membrilor săi. Eu nu exclud că un astfel de document, într-o versiune sau alta, există, iar noi nu avem de aşteptat acum mai mult decât zece zile. Probabilitatea că acest proiect s-a scurs undeva este foarte mare, dar nimeni nici nu face mare taină din proiectele care se discută”, a declarat în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV, directorul executiv al Centrului de Resurse Juridice, Vlad Gribincea, ca o replică la faptul că autorităţile şi unii analişti fideli guvernării, au refuzat să comenteze pe marginea celor apărute în presă, alegând să aştepte raportul final.

Totodată, directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme, Ştefan Gligor consideră că chiar dacă au avut loc scurgeri în presă, nu există premisa să se creadă că această instituţie - Comisia de la Veneţia - ar da un aviz pozitiv pentru modificarea sistemului electoral în Republica Moldova. Mai mult decât atât, Gligor a ţinut să precizeze că în anul 2014 Comisia de la Veneţia s-a expus deja pe marginea proiectului de sistem electoral mixt pentru Republica Moldova, enunţând atunci un şir de lucruri care din acea perioadă doar s-au agravat.

Totodată, expertul Centrului de Politici şi Reforme şi-a exprimat îngrijorarea faţă de reacţia preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu la publicaţia din Reuters. „Dl Candu a spus foarte clar că, în esenţă, ei oricum vor adopta acest sistem, indiferent de condiţiile stipulate şi opinia Comisiei de la Veneţia, or acest lucru contravine declaraţiilor anterioare şi asta este un lucru grav. În momentul în care Moldova doreşte să se integreze în Uniunea Europeană, noi nu putem să ne schimbăm legislaţia, să promovăm reforme fundamentale cu un impact major, ignorând recomandările unui corp de experţi cum este Comisia de la Veneţia”, a punctat Ştefan Gligor.

De menţionat, lucru observat şi de directorul de programe al Centrului de Politici şi Reforme, ar fi faptul că între timp, începând cu anul 2012, Partidul Democrat, care ştia că acest sistem va fi adoptat într-un final, s-a pregătit de alegerile parlamentare în baza sistemului mixt cel mai bine, instalându-şi primari pe aproape tot teritoriul R. Moldova. „Ei sunt cel mai pregătit partid pentru aceste alegeri din această ţară. Faptul că Partidul Socialiştilor este atât de derutat încât nu înţelege acest lucru este problemă lor. Pe mine mă interesează să nu ajungem într-o situaţie în care un partid cu 2-3 % popularitate face reforme fundamentale şi ţine în calitate de ostatici o ţară întreagă a propriilor interese. Partidul Democrat nu are acum grijă de cetăţean şi interesul lui, şi lupta cu corupţia politică, pentru că ei au beneficiat cel mai mult de pe urma corupţiei politice”, a conchis Ştefan Gligor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe