Experţii ruşi o schimbă iar: Yasser Arafat nu a fost otrăvit cu Polonium

Fostul lider al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Yasser Arafat. (arhivă)
Fostul lider al Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Yasser Arafat. (arhivă) (wikipedia.org)

Rezultatele testelor efectuate de echipa rusă dezmint prezenţa polonium-ului 210, care fusese afirmată de către o echipă elveţiană: "Yasser Arafat a decedat din cauze naturale". Dar Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) declară: "Vom vedea".

Saga presupusei otrăviri a lui Yasser Arafat a înregistrat astăzi o nouă cotitură: o echipă de experţi ruşi a declarat, fără să intre în amănunte, că preşedintele palestinian a murit din cauze naturale.

Raportul experţilor criminalişti ruşi (care au examinat exemplare colectate în mormântul liderului palestinez în Ramallah, Iordania) întăreşte concluziile echipei de cercetători francezi, care au exclus otrăvirea.

Ancheta a început în luna august a anului 2012, imediat după descoperirea făcută de experţii criminalişti din Lausanne, de urme de poloniu 210 (aceeaşi substanţă care l-a ucis pe disidentul rus Alexander Litvinenko la Londra), pe efectele sale personale.

Însă controverse uriaşe învăluie rezultatele obţinute de ruşi. Luna trecută, Vladimir Uiba, şeful agenţiei medico - biologice ruse, într-o declaraţie la Interfax a spus că "Arafat nu a fost otrăvit cu poloniu" şi că "testele nu au găsit urme de substanţă". La scurt timp după aceea, agenţia a negat că Uiba ar fi făcut o declaraţie pe această temă.

Dar astăzi Vladimir Uiba revine cu declaraţiile, citat de aceeaşi agenţie rusă de ştiri Interfax: "Yasser Arafat nu a murit din cauza radiaţiilor dar din cauze naturale''. Ştirea a ajuns din nou în atenţia presei internaţionale.

Rezultatele echipei ruse contrazic rezultatele unei echipe elveţiene

Studiile efectuate de către experţii elveţieni au descoperit poloniu într-o cantitate de cel puţin 18 ori mai mare decât în mod normal, în coastele şi în pelvisul lui Yasser Arafat, precum şi în pământul în care a fost îngropat. Potrivit oamenilor de ştiinţă elveţieni datele sunt compatibile cu presupusa teorie privind otrăvirea liderului palestinian, care a murit în condiţii suspecte într-un spital militar francez.

ANP, la rândul său, a comunicat deja că "cu tot respectul pentru opinia investigaţiilor experţilor ruşi, ancheta va continua”.

Arafat a murit la 11 noiembrie 2004, într-un spital militar francez, o lună după ce a fost lovit de o deteriorare fizică bruscă în sediul său Muqata în Ramallah. La acea vreme, soţia sa Suha Tawil - Arafat (care, de asemenea, a nutrit suspiciuni cu privire la anturajul liderului palestinian), s-a opus autopsiei. Numai în 2012, la iniţiativa reţelei de televiziune Al-Jazeera, a început o bătălie pentru a stabili "circumstanţele reale" ale morţii soţului ei.

"Israelul este primul şi singurul suspect", a declarat din nou, de recent în Ramallah, Generalul Tawfiq Tirawi, un fost şef de informaţii al lui Arafat şi coordonator şef al celor trei sondaje realizate în Elveţia, Franţa şi Rusia, pentru a verifica fiabilitatea tezei de otrăvire".

Israel, la rândul său, a negat întotdeauna de a fi avut un rol în moartea inamicului său. Oamenii de ştiinţă israelieni, citaţi de presa locală, au remarcat, de asemenea, că polonium-ul 210 se înjumătăţeşte într-un timp foarte scurt şi că, după atâta timp de la moarte, este aproape imposibil de a detecta prezenţa sa. Cu excepţia cazului în care Arafat a fost "iradiat" în mod excesiv, lucru care, cu toate acestea, nu ar fi trecut neobservat în mediile înguste şi aglomerate de la Muqata.

Totuşi multe întrebări rămân în aer

De ce a fost atât de strict regimul de internare a lui Arafat în Franţa, şi de ce a fost făcută autopsia după un timp atât de lung de la moartea sa? În perioada 2004 - 2011 emisia de radiaţie a avut timp să fie înjumătăţită de 16 ori, adică redusă de peste 250 de mii de ori.

Lunile de testare exhaustivă în laboratoarele ruse, franceze şi elveţiene, îi interesează prea puţin pe oamenii de pe stradă. Potrivit unui sondaj de opinie efectuat de de către Palestinian Center for Policy and Survey Research (PSR), publicat în aceste zile, 59 la sută din palestinieni cred că Arafat a fost într-adevăr otrăvit de Israel. La acest grup se alătură un altul (21% ), în conformitate cu care Arafat ar fi fost, de fapt, victima de conspiratori palestinieni sau israelieni-palestinieni.

Pe baza acestor răspunsuri poate fi prezis că, indiferent de rapoartele ştiinţifice ale laboratoarelor, saga despre "circumstanţele reale ale morţii lui Arafat" va continua.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe