Explozie la o uzină militară israeliană

(GALI TIBBON / AFP / Getty Images)

Marţi, 21 aprilie a avut loc o explozie majoră la o uzină de armament din Israel. Incidentul pare să fi avut loc în timpul unui test de rutină la o uzină de arme avansate care găzduieşte diferite tipuri de rachete.

Uzina este situată în centrul Israelului şi în imediata apropiere a unor zone rezidenţiale. Încă nu sunt raportate victime.

Deşi nu este clar cine este responsabil pentru atac, mass-media iraniană a transmis pe larg ştiri despre incident pe canalele sale media în limba engleză şi farsi.

Israelul face presiuni ca SUA să promoveze o mai bună supraveghere internaţională a programului nuclear al Iranului, în timp ce Washingtonul negociază reintroducerea SUA în acordul nuclear dintre Republica Islamică şi puterile mondiale, a raportat televiziunea israeliană.

Tel Aviv-ul cere ca oficialii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să aibă mai mult control în inspectarea uzinelor nucleare.

Administraţia Biden a declarat în repetate rânduri că SUA va reveni în acordul nuclear dacă Iranul acceptă să renunţe să facă progrese în programul său nuclear, care nu sunt conforme cu clauzele tratatului.

Iranul a adoptat o abordare dură, cerând mai întâi ca SUA să ridice toate sancţiunile impuse exportului iranian de ţiţei, generând un impas între cele două părţi.

Între timp, Emiratele Arabe Unite l-au primit pe Zvi Heifetz, trimisul special al Israelului în statele Golfului, la Abu Dhabi, în timp ce ambele ţări au analizat progresul relaţiilor lor bilaterale de la semnarea unui acord de pace în septembrie 2020, moderat de administraţia Trump.

Şeicul Abdullah bin Zayed Al-Nahyan, ministrul Afacerilor Externe şi Cooperării Internaţionale, a invitat oficialul israelian să exploreze în continuare relaţiile EAU-Israel şi cooperarea reciprocă în domenii precum comerţul, investiţiile şi turismul.

În martie, EAU au înfiinţat un fond de 10 miliarde USD pentru a investi în sectoare strategice din Israel, care includ energie, producţie şi asistenţă medicală. De la semnarea Acordurilor Abraham, ambele ţări au stabilit misiuni diplomatice reciproce, au lansat zboruri directe şi au efectuat mai multe vizite comercial, EAU atrăgând peste 50.000 de turişti israelieni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe