Explozie majoră la un combinat petrolier iranian din Abadan

.
. (FREDERICK FLORIN/AFP/Getty Images)

O secţiune a rafinăriei de petrol Abadan din sud-vestul Iranului a fost afectată de o explozie sâmbătă, iar surse din mass media de stat au afirmat că situaţia a fost repusă sub control duminică dimineaţă.

Mass-media de stat descrie incidentul drept "un incendiu într-un canal care transportă deşeuri de la rafinăria de petrol Abadan", iar o publicaţie oficială iraniană, IRIB, a afirmat că: "Secţia de pompieri a rafinăriei a controlat focul şi l-a împiedicat să se răspândească în alte unităţi."

Cu toate acestea, având în vedere amploarea surprinsă în videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare şi, mai ales, având în vedere că incidentul survine după o vară tensionată de atacuri asupra tancurilor petroliere şi rafinăriilor - în special a atacului cu rachete a combinatelor saudite ale Aramco din 14 septembrie -, evoluţia ridică mari semne de întrebare.

Deşi neverificate şi neconfirmate, surse ale opoziţiei iraniene indică faptul că o probabilă cauză a atacului ar putea fi un atac cibernetic.

În prezent, incendiul este supus unor speculaţii intense online, după ce primele rapoarte au citat o „explozie” iniţială la instalaţie.

Rafinăria Abadan a fost obiectul unor investiţii străine majore, o firmă chineză Sinopec semnând un contract de 1,2 miliarde USD cu Ministerul Petrolului din Iran pentru un proiect important de modernizare în 2016.

La începutul acestui an s-a anunţat că SINOPEC, corporaţia chineză de Explorare şi Producţie a Petrolului, a investit 2 miliarde de euro în proiecte de dezvoltare în rafinărie din 2017”, după cum a menţionat iniţial IRNA.

Cu toate acestea, odată cu noile sancţiuni americane care vizează marile firme de transport maritim chineze şi entităţi care importă petrol iranian, Beijing-ul a început să se retragă din proiectele majore de infrastructură de petrol şi gaze din Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe