Extrădatul Lai Chongxing, urmărit penal în timpul vizitei lui Xi în SUA

Lai Chongxing, un cetăţean chinez care a trăit în Canada mai bine de un deceniu şi a fost extrădat în China anul trecut, este urmărit penal de către Procuratura Poporului din oraşul Xiamen, provincia Fujian, în legătură cu cazul grupului Yuanhoa acuzat de mită şi contrabandă. Audierile tribunalului s-au deschis pe 13 februarie, în ajunul vizitei vicepreşedintelui Chinei, Xi Jinping, în SUA, raportează reţeaua BBC chineză.

Cazul de contrabandă Yuanhoa este perceput ca cea mai mare crimă economică comisă în istoria Partidului Comunist Chinez (PCC). Aflându-se în funcţia de şef al grupului Yuanhoa, se crede că Lai a fost implicat în contrabanda şi deturnarea a 80 de miliarde de yuani (12.7 milioane dolari) şi evaziune fiscală de până la 30 de miliarde de yuani (4.8 milioane dolari). Cazul a fost considerat ca ultra-sensibil pentru presupusa implicare a oficialilor din guvernul Chinei.

În 2000, Lai Chongxing, în vârstă de 53 de ani, a zburat către Canada împreună cu familia lui, cerând azil politic şi determinând 12 ani de negocieri judiciare şi diplomatice între China şi Canada.

Conexiunea cu Xi Jinping

Unii analişti au comentat asupra sincronizării urmăririi penale ale lui Lai şi vizita de profil înalt a lui Xi în SUA.

Este de notat faptul că în timp ce grupul Yuanhoa se afla încă în plină activitate, Xi Jinping era deputat secretar al Comitetului Provincial al Fujian şi secretar al Comitetului Municipal al Fuzhou. Jia Qinglin, un membru actual al comitetului din Biroul Politicl Central, a fost secretarul Comitetului Provincial al Fujian, de la acea vreme. He Guoqiang, un alt membru al Comitetului Biroului Politic Central, a fost guvernator al Provinciei Fujian în timpul perioadei dintre 1996 şi 1999.

Comentatorul politic de peste ocean, Wen Zhao, a afirmat că demersurile pentru urmărirea penală demonstrează progresul oficial al cazului şi faptul că toate înţelegerile din spatele cortinei au fost duse la bun sfârşit. Rezultatul urmăririi penale va fi o condamnare, dar nu pedeapsa cu moartea, din moment ce regimul chinez trebuie să respecte înţelegerea cu guvernul canadian, afirmă Wen.

Analiştii au punctat că la acest moment crucial din timpul vizitei lui Xi în SUA, urmărirea penală a cazului Yuanhoa a fost sincronizată perfect, făcând aluzie clară la discordia generală din interiorul Partidului Comunist şi facţiunilor lui.

Xi, omul care ar trebui să devină liderul Chinei anul acesta, are numeroase legături în vest - sora lui trăieşte în Canada şi fata lui merge la universitatea Havard.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe