Fabricant de inghetata chinez inchide portile din cauza contaminarii cu melamina

Fabricant de inghetata chinez inchide portile din cauza contaminarii cu melamina.
Fabricant de inghetata chinez inchide portile din cauza contaminarii cu melamina. (MARK RALSTON / AFP / Getty Images)

Produsele fabricate cu lapte contaminat cu melamina isi fac din nou aparitia in China. Recent, a fost descoperit un sortiment de inghetata amestecata cu substante chimice industriale, in Provincia Liaoning.

Biroul de Sanatate din Provincia Liaoning a publicat online stiri conform carora Departamentul de Control al Calitatii al provinciei a gasit un nivel ridicat de melamina in inghetata produsa de Liaoning Yachao Food Corporation. Autoritatile au oprit procesul de fabricatie si au cerut producatorului sa isi retraga produsele. Yachao Food este pusa sub investigatie, si 5,75 de tone de lapte otravit au fost confiscate.

Melamina este un produs chimic industrial care este utilizat ca un strat in material plastic si filtre si ca substanta ignifuga. Poate fi, de asemenea, folosit la amestecarea apei in lapte pentru a creste volumul si profitul.

Cand un reporter al The Epoch Times a sunat la Yachao, ei au spus ca personalul si-a intrerupt temporar activitatea. Angajatul a refuzat sa raspunda intrebarilor in mod direct despre melamina, dar a spus ca “o cantitate mica de produse a fost distrusa".

“Nu vindem produse acum. Nu faceti comanda, nu vom livra nimic acum. Nu intrebati despre nimic altceva”, a spus angajatul.

Oficialii intrebati despre ultima descoperire au incercat sa se sustraga responsabilitatii, dind vina unii pe ceilalti.

Biroul de Control pentru Siguranta Alimentara a spus ca "Productia de inghetata si controlul calitatii la produsele din lapte nu intra in responsabilitatea noastra. Trebuie sa intrebati Biroul Sanatatii al Provinciei Liaoning”.

Dl. Hong, seful Departamentului provincial de Control pentru Siguranta Alimentara, a spus ca aceia care sunt responsabili vor fi pedepsiti.

"Sursa reala de lapte praf si acest intreg incident al nivelului ridicat de melamina in laptele praf trebuie sa fie investigate in continuare. Dupa ce totul va fi cercetat, cei responsabili vor fi pedepsiti.”

Reambalarea pentru profit

Problema majora in China este dificultatea de a descoperi unde anume se afla produsele din lapte contaminat cu melamina.

In timpul scandalului initial care a izbucnit in 2008, regimul chinez a recunoscut faptul ca sase copii au murit si aproximativ alti 300.000 s-au imbolnavit grav dupa ce au baut lapte contaminat cu melamina. Un an mai tarziu, unele companii au luat laptele contaminat care nu fusese distrus si l-au reambalat sau reprocesat pentru profituri mari.

Potrivit unui raport publicat pe People’s Net, in noiembrie 2009, Compania Jinqiao Diary in Shaanxi a reambalat si vandut 5,25 de tone de lapte praf contaminat. Laptele reambalat a fost sigilat si trimis in depozitul companiei. Nu a fost distrus.

Mass-media oficiala a Chinei a raportat ca cele doua societati, Lekang Corporation si Tiantian Corporation, au folosit 170 de tone de lapte contaminat cu melamina in 2008, pentru a face trei tipuri de lapte praf. Compania Lekang a amestecat laptele praf contaminat cu melamina, cu lapte obisnuit, apoi l-a vandut producatorilor de bomboane. Doar 72 de tone de lapte praf a fost depistat, ceea ce inseamna ca restul de aproape 100 de tone este inca pe piata.