Facebook cenzurează acum discuţiile despre politică şi religie la locul de muncă

(Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images)

Nu sunt cenzuraţi doar utilizatorii de reţele sociale, acum sunt vizaţi şi angajaţii gigantului Facebook în social media.

Business Insider, citând un memorandum intern al Facebook, a susţinut într-un raport că gigantul hi-tech american le impune acum angajaţilor despre ce pot şi despre ce nu pot discuta la locul de muncă.

Publicaţia a analizat un memorandum intern al companiei în care directorul tehnic al Facebook susţine că a elaborat “un set de reguli de bază pentru comunicarea deschisă şi respectuoasă la locul de muncă şi un model central de moderaţie”.

Memorandumul susţine: “Simplificăm situaţia cu trei linii de conduită principale: Nu insultaţi, nu hărţuiţi şi nu creaţi animozităţi. Nu încercaţi să schimbaţi politica sau religia cuiva. Nu încălcaţi regulile noastre privind limbajul şi formele de expresie hărţuitoare”.

Facebook foloseşte Workplace, o aplicaţie care permite să se poarte discuţii pentru comunicarea internă. Angajaţii o folosesc pentru proiecte legate de muncă, dar ocazional şi pentru alte discuţii. Aplicaţia este considerată a fi principalul spaţiu unde vor fi aplicate aceste noi reguli, potrivit Zero Hedge.

În memorandum se precizează: “Aceste linii directoare se aplică tuturor comunicaţiilor legate de muncă, inclusiv celor prin Workplace, e-mail, chat, sarcini, postere, panouri albe, table cu cretă şi discuţii personale. Din moment ce aplicaţia Workplace este locul unde au loc majoritatea discuţiilor, investim resurse de inginerie acolo”.

De asemenea, Facebook a luat măsuri ca angajaţilor să le fie mai uşor să se raporteze când cineva spune ceva care “ofensează” o altă persoană. “Facem mai uşoară raportarea postărilor şi comentariilor, iar acele rapoarte vor ajunge direct la un moderator pregătit care va modera după cum este necesar. De asemenea, dezvoltăm instrumente suplimentare pentru a ajuta proactiv”, mai precizează memorandumul.

Întrebarea pe care şi-au pus-o unii este cine îi va pregăti pe acei moderatori?

Reţelele de socializare au fost criticate în ultimii câţiva ani pentru cenzura aplicată: multe persoane de dreapta susţin că este vizat şi reprimat dreptul la liberă exprimare, iar cei de stânga afirmă în continuu că fiecare declaraţie cu care nu sunt de acord este “un discurs care incită la ură” şi “hărţuire”. De fapt, cenzura a devenit atât de proeminentă uneori încât preşedintele american Donald Trump a discutat pe Twitter despre acest lucru în vara anului trecut.

“Social Media discriminează în totalitate vocile republicane/conservatoare. Vorbind cu tărie şi claritate în numele administraţiei Trump, nu vom lăsa ca acest lucru să aibă loc. Ei blochează opiniile multor persoane de dreapta şi nu îi ating pe ceilalţi”, a susţinut Trump în august 2018.

Jurnalista Caitlin Johnstone, care anul trecut a supravieţuit încercării gigantului Twitter de a-i suspenda contul de pe platforma sa, a descris valul de suspendări de conturi: “Într-un sistem corporatist, cenzura corporatistă este cenzură de stat”.