Facebook şi Twitter dispun de 9 luni pentru a stoca datele utilizatorilor autohtoni în Rusia

(Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images)

Agenţia rusă pentru reglementarea şi monitorizarea comunicaţiilor a acordat companiilor de social media Facebook şi Twitter un termen limită de 9 luni pentru a transfera datele utilizatorilor ruşi pe servere situate în Rusia, potrivit agenţiei de ştiri Interfax.

Interfax l-a citat marţi pe liderul Roskomnadzor, Aleksandr Zharov, care şi-a exprimat speranţa că cele două companii se vor conforma legii ruseşti privind datele şi că autorităţile nu vor fi nevoite să blocheze site-urile acestora.

“Instanţa s-a întrunit şi companiile au fost amendate. Ele au o perioadă la dispoziţie pentru a se conforma legilor ruseşti”, a declarat Zharov reporterilor.

Rusia şi multe alte ţări au adoptat legi de tipul “datele-trebuie-să-rămână-în-ţară”, cerând ca datele personale ale cetăţenilor lor să fie localizate în ţările natale ale acestora, o acţiune împotriva căreia giganţii americani în social media s-au opus, potrivit RFE/RL.

O lege rusească adoptată în septembrie 2015 cere ca aceste companii interne şi străine să stocheze datele personale ale cetăţenilor ruşi pe servere amplasate în interiorul Rusiei şi permite Roskomnadzor să amendeze sau să blocheze firmele care nu se conformează.

În noiembrie 2016, Roskomnadzor a blocat site-ul LinkedIn după ce a declarat că acesta a eşuat să respecte respectiva lege.

Iar în ianuarie 2019, Roskomnadzor a lansat proceduri administrative împotriva Twitter şi Facebook pentru presupusul lor eşec de a respecta legea ţării privind datele.

În cadrul unor proceduri separate la începutul acestei luni, o instanţă din Moscova a amendat cele două companii cu 3.000 de ruble (46 de dolari) – amenda minimă prevăzută de lege – pentru eşecul lor de a informa autorităţile unde stochează datele utilizatorilor ruşi.

Pe baza procedurilor administrative, companiile pot fi amendate şi li se poate impune un termen limită cuprins între 6 luni şi un an pentru a demonstra că se conformează cu prevederile legale.

Deşi amenzile acordate sunt foarte mici, Zharov a afirmat că nu este exclusă aplicarea unor amenzi mai mari sau a altor măsuri pentru a forţa Facebook şi Twitter să se conformeze, a susţinut agenţia rusă de ştiri de stat TASS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe