Familia creştinului deţinut în Coreea de Nord este „îngrozită” de declaraţiile lui Dennis Rodman

Fostul star NBA Dennis Rodman
Fostul star NBA Dennis Rodman (WANG ZHAO / AFP / Getty Images)
Andrei Pricopie
08.01.2014

Acuzaţiile neaşteptate ale fostului star NBA Dennis Rodman împotriva unui cetăţean american arestat în Coreea de Nord a atras critici pe scară largă, inclusiv din partea familiei deţinutului, scrie miercuri CNN.

Rodman se află în Coreea de Nord cu alţi foşti jucători NBA, pentru un meci de baschet împotriva unei echipe locale, care urmează să aibă loc miercuri, ziua de naştere a "preaiubitului conducător" al ţării, Kim Jong Un.

Starul NBA este la a patra sa vizită în Coreea de Nord din ultimul an şi îl descrie pe Kim ca un prieten drag.

Coreea de Nord este unul dintre cele mai brutale state comuniste, fiind transformat după război într-un imens lagăr de concentrare.

Cu câteva zile în urmă opinia internaţională a fost şocată la vestea că liderul comunist Kim Jong Un şi-a executat unchiul care l-a crescut de mic, băgându-l în cuşca unor câini înfometaţi. Cu câteva luni în urmă liderul comunist şi-a executat o fostă amantă, împreună cu mai mulţi membri ai unei trupe de dans din care aceasta făcea parte. Aceştia au fost oficial acuzaţi de pornografie, deşi ziarul japonez Asahi Shimbun a publicat rapoarte care susţineau că victimele ar fi răspândit Biblii, fapt interzis în Coreea de Nord.

Marţi, în timpul unui interviu în exclusivitate de la Phenian, Dennis Rodman a reacţionat violent la o întrebare adresată de Chris Cuomo de la "New Day" CNN care vroia să ştie dacă plănuieşte să vorbească cu liderul comunist despre Kenneth Bae, un cetăţean american care a fost condamnat anul trecut de Coreea de Nord la 15 ani de lagăr de muncă, fiind acuzat de intenţia de a răsturna guvernul.

Rodman a sugerat că Bae, un cetăţean coreean-american, a cărui sănătate s-a deteriorat în timpul detenţiei sale, a făcut ceva greşit, dar nu a specificat ce.

- "Ai înţeles ce a făcut în această ţară?", l-a întrebat Rodman pe Cuomo.

- "Nu, nu, spune-mi tu, spune-mi. De ce e ţinut captiv aici, în această ţară? de ce?"

- "Mi-ar face plăcere să vorbesc despre acest lucru", a declarat Rodman, înainte de a schimba brusc subiectul.

Familia prizonierului s-a declarat "îngrozită". Sora lui Bae, Terri Chung, a catalogat comentarii lui Rodman drept şocante şi scandaloase.

Bae, un tată căsătorit a trei copii, a fost închis pentru credinţa sa în creştinism. El a suferit o serie de probleme de sănătate în timpul detenţiei sale şi a fost transferat din lagărul de muncă la un spital.

Mama lui, Myunghee Bae, care l-a vizitat în luna octombrie, a declarat pentru CNN că fiul ei a fost un creştin devotat care nu a înţeles sistemul din Coreea de Nord. Coreea de Nord este un stat comunist şi deci ateu şi a precizat că activităţi religioase se numără printre infracţiunile de care a fost acuzat Bae.

Chung a declarat marţi că este supărată pentru că Rodman nu a folosit relaţia sa cu Kim pentru a ajuta la obţinerea eliberării fratelui său din spital. Aceasta a precizat că Rodman era într-o poziţie în care putea face ceva bun.

"El a refuzat să facă acest lucru. În schimb, a ales să arunce aceste acuzaţii scandaloase împotriva lui Kenneth. În mod evident el nu ştie nimic despre Kenneth, despre cazul lui. Noi am fost îngroziţi de acest lucru".

Aceasta a explicat că fratele său lucra în Coreea de Nord ca operator de turism când a fost arestat în noiembrie 2012. Femeia şi-a exprimat speranţa că unul dintre foştii jucători de baschet îşi va încerca şansa să ceară amnistie pentru el.

"Acest lucru nu este un joc. Este vorba despre viaţa unei persoane", a declarat aceasta.

Fostul ambasador al SUA la Organizaţia Naţiunilor Unite, Bill Richardson, a criticat, de asemenea, comentariile Rodman, subliniind că este "dezamăgit" de prestaţia fostului star NBA.

"Cred că Dennis Rodman a trecut o linie în această dimineaţă sugerând că Kenneth Bae ar putea fi vinovat, sugerând că a făcut o crimă", a declarat Richardson, care a lucrat pentru a asigura eliberarea unui cetăţean american deţinut în Coreea de Nord în 1996.

"Nu există nicio crimă. Kenneth Bae este un deţinut american care stă acolo de un an în stare proastă de sănătate şi care merită să vină acasă", a concluzionat acesta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor