Familiile dizidentilor tulburate in perioada Festivalului Lunii

Scriitorul independent Li Jianping. In anii recenti autoritatile regimului comunist chinez au intensificat persecutia avocatilor si sustinatorilor drepturilor omului, preotilor, scriitorilor si jurnalistilor care nu se supun liniei si ordinelor Partidului Comunist Chinez.
Scriitorul independent Li Jianping. In anii recenti autoritatile regimului comunist chinez au intensificat persecutia avocatilor si sustinatorilor drepturilor omului, preotilor, scriitorilor si jurnalistilor care nu se supun liniei si ordinelor Partidului Comunist Chinez. (The Epoch Times)
Xin Fei
11.10.2006

CHINA — 6 octombrie este Festivalul chinezesc al Lunii (numit de asemenea si Festivalul de mijlocul-Toamnei), o reuniune traditionala de familie. Dar multi dizideti politici se afla inca in inchisoare; cum sarbatoresc familiile lor? Epoch Times a intervievat unele dintre aceste familii.

”Inima lui si a mea vor fi mereu impreuna”

Renumitul sustinator al drepturilor omului din Chongqing, Xu Wanping, a fost rapit de politie la 30 aprilie anul trecut. El a fost judecat cu usile inchise pentru “subminarea puterii de stat.” A fost condamnat la 12 ani inchisoare. Xu a facut apel la 23 decembrie 2005 dar apelul sau a fost respins.

Sotia lui Xu, Chen Xianying, a declarat cu tristete: “De la arestarea sa mi-e frica cel mai mult de sarbatori si festivaluri. Vazand alte familii reunite si fericite, aceasta ne face tristi si descurajati.”

La 8 august 2006, Chen l-a vizitat pe Xu pentru prima data la inchisoarea Yuzhou, din orasul Chongqing. Ea a declarat ca Xu era bolnav, foarte slab, dar spiritul sau era vioi. “El mi-a cerut sa transmit multumiri prietenilor sai de afara si spera sa aiba suportul si ajutorul lor neincetat.”

Chen nu are nici o sursa de venit si se bazeaza in principal pe ajutorul rudelor si prietenilor. Fiul lor de 7 ani tocmai a inceput scoala si taxele sale scolare sunt acoperite de prieteni.

Chen a declarat ca aceasta situatie are un impact imens asupra fiului lor care deseori sta langa usa si isi asteapta tatal sa vina acasa. La 16 septembrie a fost ziua lui de nastere; Xu i-a scris o felicitare. Dupa ce a citit felicitarea baiatul a inceput sa planga si a spus: “Mi-e dor de tata; trebuie sa aiba grija de el.”

Casatorie refuzata de autoritati

Renumitul scriitor independent Zheng Yichun din provincia Liaoning a fost rapit, casa lui perchezitionata si bunurile confiscate de politie in 2004. A fost arestat oficial la 31 decembrie 2004 sub acuzatia de “incitare la subminarea puterii de stat.” A fost condamnat la 7 ani inchisoare la 22 septembrie 2005.

Prietena sa a incercat sa depuna o cerere pentru casatorie la directorul inchisorii dar cererea a fost respinsa.

O zi si mai trista

Scriitorul independent Li Jianping din provincia Shandong a fost arestat la 17 mai anul trecut deoarece a publicat pe un website strain articole care criticau Partidul Comunist Chinez (PCC). Articolele se refereau la drepturile omului din China continentala. La 12 aprilie 2006 el a fost judecat pentru “incitare la subminarea puterii de stat.” Tribunalul nu a luat inca o decizie.

Sotia lui Li, Xu Hui, a declarat cu tristete reporterului in timpul interviului: “Festivalul de mijlocul-Toamnei” este o zi pentru reunirea familiei pentru alti oameni, dar pentru noi este o zi si mai trista. A trecut atat de mult timp de cand l-am vazut ultima data; suspansul este chinuitor. Singura mea dorinta este ca ei sa dea un verdict cat mai repede astfel incat sa il putem revedea.”

Dupa arestarea lui Li, firma sa intrat in faliment si venitul familiei sale a fost aproape retezat. Sotia sa a fost de asemenea supravegheata si a avut de suferit din cauza stresului, epuizarii, ingrijorarii si greutatilor financiare. Ea trebuie sa aiba grija de mama ei in varsta de 86 de ani si de fiica lor de 3 ani, in timp ce incearca sa obtina eliberarea sotului ei si sa duca mai departe afacerea familiei.

Voi astepta sa se intoarca

La 29 septembrie 2005, fostul reporter al ziarului Bijie Daily, Li Yuanlong, a fost arestat pentru publicarea de articole pe un website strain. Casa lui a fost perchezitionata si bunurile confiscate de catre politie. La 11 mai a fost judecat sub acuzatia de “incitare la subminarea puterii de stat.” La 13 iulie a fost condamnat la 2 ani inchisoare. Li a facut apel la un tribunal superior dar inca isi asteapta verdictul.

Sotia sa, Yang Xiumin, a declarat ca de la arestarea sa, responsabilitatile familiei au crescut imens. Nu numai ca trebuie sa aiba grija de cei batrani si cei tineri, ci trebuie sa achite platile pentru imprumutul la casa si cheltuielile cu inchisoarea pentru sotul ei.

Ea a declarat: “Desi este obositor si dificil, cred ca voi reusi sa trec prin acest chin. Il voi astepta sa vina acasa; totul va fi bine cand se va intoarce.”

”Oamenii de rand sunt neajutorati”

La 16 mai, intr-un proces cu usile inchise, scriitorul independent Yang Tianshui din orasul Nanjing a fost condamnat la 12 ani inchisoare pentru “subminarea puterii de stat.”

Cea de-a patra sora a lui Yang Tianshui, Yang Guixiang, a declarat: “Ne este dor de el, avem doar un frate si suntem foarte neajutorati; nu avem nici un mijloc de a-l ajuta. Fiecare asteapta o reuniune a familiei! Dar ne putem reuni cu familia doar daca ne permit autoritatile. Daca ele doresc sa te tina in inchisoare, nu ai nici o sansa! Oamenii de rand sunt neajutorati!”

Yang Guixiang plangea in timp ce a declarat reporterului: “Noi speram ca oamenii sa nu il uite si ca vor continua sa faca apel pentru el, sa il salveze si sa il elibereze.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor